nieuws

Kleine gerechten vergroten eetlust patiënten

Catering

Kleine gerechten vergroten de eetlust van patiënten die weinig trek hebben. Dat zegt voormalig sterrenkok Pascal Jalhay van Chef Martin.

Kleine gerechten vergroten eetlust patiënten

Ziekenhuizen kunnen vanaf nu 30 speciale kleine gerechten met relatief hoge voedingswaarde serveren voor patiënten met minder of wisselende eetlust, zo meldt Chef Martin. ‘Eetlust is vaak een groot probleem voor veel patiënten. De kleinere porties en ruime keuze zijn bedoeld als oplossing om hen beter te laten eten.’

Chefkok Pascal Jalhay ontwikkelde voor Chef Martin (Marfo) speciale receptuur die past bij de bijzondere smaak- en geurbeleving van patiënten. Naast smaak en hoge voedingswaarde zijn presentatie en eetbaarheid van belang: aantrekkelijke kleine porties, die ook met één hand makkelijk te eten zijn, op een mooi opgemaakt bord.

De kleine gerechten zijn kleiner dan gemiddeld (300 gram vs 450 gram), en tegelijk rijk aan eiwitten (50% hogere eiwitdichtheid per 100 gram) en calorieën. ‘Patiënten die deelnamen aan pilots in het Diakonessenhuis in Utrecht en het Spaarne Ziekenhuis waren enthousiast over de maaltijden.’

Mensen die een behandeling ondergaan, of erg ziek zijn, moeten goed eten en hebben daar tegelijkertijd vaak geen zin in. Smaak en geurbeleving veranderen tijdens ziekte en behandeling. Met name oncologische patiënten kampen regelmatig met gewichtsverlies (85%), onder andere door sterk verminderde of wisselende eetlust, aldus Chef Martin.  ‘Dit is niet goed voor hun lichamelijke gesteldheid. Door extra aandacht voor de maaltijdbeleving kunnen zorgverleners en producenten structureel bijdragen aan de kwaliteit van leven van patiënten.’

Reageer op dit artikel