nieuws

Gendt onderzoekt oorzaken obesitas

Catering

Onderzoekers van de Gentse Universiteit zijn in de maanden april en mei op zoek naar driehonderd kinderen tussen 7 en 13 jaar, en minstens één van hun ouders, voor een onderzoek naar eetgewoonten. Dat meldt Hln.be.

Gendt onderzoekt oorzaken obesitas

Met de studie willen ze beter in kaart brengen hoe kinderen en gezinnen voedselkeuzes maken en wat dat voor hun gezondheid betekent. Het onderzoek vindt plaats in het kader van een Vlaams en een Europees project. Het moet helpen om de obesitasepidemie bij kinderen een halt toe te roepen. De wetenschappers bekijken hoe ze jongeren kunnen aanzetten om gezondere voedselkeuzes te maken.

‘De tienerjaren, waarin kinderen geleidelijk aan onafhankelijker worden, zijn van cruciaal belang omdat ze in die periode voorkeuren ontwikkelen voor bepaalde voedingsmiddelen en hoe langer hoe meer zelf invloed hebben op wat ze eten’, aldus onderzoeker Isabelle Sioen van de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde (UGent). ‘Maar het is nog niet duidelijk hoe dit precies werkt en welke rol opvoeding en sociale ervaringen, zowel op school als erbuiten, daarbij spelen.’

Reageer op dit artikel