nieuws

Kant-en-klaar kan uitkomst zijn voor zieke

Catering

Wie ziek is en geen trek heeft om eten te bereiden zou voor kant-en-klare gerechten kunnen kiezen. Dat is een van de tips van Annemieke Hoogland op Gezondheidsnet.nl.

Kant-en-klaar kan uitkomst zijn voor zieke

‘Als je ziek bent, is eten vaak niet het eerste waar je aan denkt. Je bent moe, hebt geen trek, medicijnen veranderen je smaak, je hebt pijn of moeite met het slikken of kunt eten niet binnen houden en bent misselijk’, aldus Hoogland. ‘Lastig, want juist bij ziekte heeft het lichaam meer voedingsstoffen nodig dan normaal.’

Ze schrijft verder: ‘Heb je totaal geen trek? Probeer dan vaker te eten, in kleinere porties. De aanblik van een grotere maaltijd geeft je waarschijnlijk alleen maar nog minder eetlust. Kies daarom vooral dingen die je lekker vindt en neem daar een klein beetje van, zodra je het gevoel hebt dat je wat kunt eten. Snacks met veel voedingsstoffen als noten, yoghurt en worteltjes zijn een goede keuze.’

Wie kampt met een droge mond of mondzweertjes of lastig heeft met slikken, kan beter niet te veel kauwen. ‘Pureer of vermaal je eten of kies voor soep en smoothies. Echt eten blijft echter de beste keuze. Als je serieuze en langdurige problemen hebt met eten en slikken, kun je in overleg met een arts eventueel voor vloeibare maaltijdvervangers gaan.’

Koken is vaak niet het eerste waar de zieke  zin in heeft. Hoogland: ‘Voor je laten koken of kant-en-klaarmaaltijden zijn dan ideaal. Zorg daarnaast voor snelle snacks als noten, snoepgroenten, hardgekookte eieren, cruesli en yoghurt. De hoofdmaaltijd kun je het best eten op het moment dat je de meeste energie hebt.’

Reageer op dit artikel