nieuws

Plofkip crasht in negen ziekenhuizen

Catering

Negen grote regionale ziekenhuizen stoppen met het serveren van plofkip, zo lieten zij weten aan Wakker Dier. Zij schakelen over naar kip met 1 of 2 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

Plofkip crasht in negen ziekenhuizen

Onlangs maakten ook de academische ziekenhuizen bekend van de plofkip af te willen, vanwege het slechte dierenwelzijn en het hoge antibioticagebruik bij plofkip. De zwakke doorgefokte plofkip krijgt veel antibiotica in haar korte leven van zes weken, aldus Wakker Dier.

De langzamer groeiende kip met één Beter Leven ster is veel gezonder en bleek bij een recent grootschalig onderzoek 80 procent minder antibiotica toegediend te krijgen [WUR 2012]. Het hoge antibioticagebruik in de vee-industrie leidt tot het ontstaan van resistente bacteriën, zoals ESBL en MRSA. De toenemende resistentie voor antibiotica is één van de grootste huidige bedreigingen in de gezondheidszorg [RIVM 2012].

Wakker Dier vindt het een logische keus van ziekenhuizen om dit probleem bij de bron aan te pakken: door vlees in te kopen uit diervriendelijkere boerderijen waar minder antibiotica wordt gebruikt. Nils van Maurik, facilitair manager van het Westfriesgasthuis: ‘Wij hebben gekozen voor producten met twee sterren, omdat we het belangrijk vinden dat het eten in het Westfriesgasthuis diervriendelijker en daardoor met minder antibiotica  geproduceerd wordt. Tevens willen we het signaal geven dat het ziekenhuis haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en we hopen dat andere zorginstellingen ons voorbeeld volgen.’

De volgende ziekenhuizen zijn al overgestapt op kip met 1 Beter Leven ster:        HagaZiekenhuis, Den Haag, Reinier de Graaf Gasthuis, Delft, Medisch Spectrum Twente, Enschede. Westfriesgasthuis, Hoorn schakelt over op twee Beter Leven sterren. De volgende ziekenhuizen om naar kip met 1 Beter Leven ster: Onze Lieve Vrouwe gasthuis, Amsterdam,        Sint Lucas Andreas ziekenhuis, Amsterdam, Gelre ziekenhuizen, Apeldoorn en Zutphen, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen en Sint Antonius Ziekenhuis, Utrecht.

Reageer op dit artikel