nieuws

3d-geprint voedsel straks in verzorgingshuizen

Catering

Onderzoeksinstituut TNO werkt aan een 3d-voedselprinter die voedselpuree kan uitprinten zodat het weer lijkt op ‘echt’ eten. Dit meldt Nu.nl.

3d-geprint voedsel straks in verzorgingshuizen

Over vijf jaar wordt eten uit de printers geserveerd in verzorgingstehuizen, verwacht onderzoeker Kjeld van Bommel van TNO. ‘We gaan 3d-brocolliroosjes printen uit gepureerde brocolli’, vertelt hij aan NUtech.nl.

Hij laat weten dat mensen met kauw- en slikproblemen thans drie keer per dag een soort milkshake met gepureerd voedsel voorgeschoteld krijgen. ‘De lol van het eten gaat er een beetje af voor die mensen, en ze raken soms ondervoed in die verpleegtehuizen’, aldus Van Bommel. Gepureerde kip in de vorm van een kippenpootje zou daar verandering in kunnen brengen, zet hij.

‘Die mensen krijgen echt weer dingen op hun bord die ze met een mes en vork moeten eten. Ze voelen zich minder gehandicapt, gaan beter eten, en krijgen een betere kwaliteit van leven.’ De printer moet maaltijden ook kunnen aanpassen aan de patiënt, zodat sommigen bijvoorbeeld extra calcium binnenkrijgen.

Het project van TNO om maaltijden te 3d-printen wordt gesteund met geld van de Europese Unie en loopt nog tot eind 2014. Dan moet een prototype elke minuut een maaltijd kunnen printen. Enkele jaren later verwacht Van Bommel productiemodellen die nog sneller kunnen printen en die daadwerkelijk zullen worden gebruikt in de zorg.

Reageer op dit artikel