nieuws

Meer plezier in eten voor mensen met beperking

Catering

Een onderzoek moet ertoe leiden dat mensen met een beperking niet meer of minder belemmerd worden in het maken van keuzes en meer plezier krijgen in het eten. De zelfstandigheid en de beleving van deze groep moet worden verhoogd.

Meer plezier in eten voor mensen met beperking

Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen worden belemmerd in het maken van keuzes in wat en wanneer ze eten. Ook kan het lastig zijn om de juiste ingrediënten te kopen, een warme maaltijd te bereiden en vervolgens af te ruimen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de beleving van de maaltijd. Consumentenonderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research gaat samen met Siza, ATAG en Distrivers onderzoeken hoe met innovatieve technologische oplossingen de zelfstandigheid van mensen met een beperking en het plezier in eten verhoogd kan worden.

De deelnemers spreken van een innovatieve technologie die binnen het onderzoek ontwikkeld gaat worden. Deze moet het proces van het kiezen, aanschaffen, bereiden en eten van de maaltijd vereenvoudigen.

Hierbij wordt ook gekeken naar de juiste maaltijdkeuze die past bij een gezond leven. Daarnaast moet de oplossing voor de warme maaltijdbereiding er voor zorgen dat mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen. Door het creëren van bovengenoemde randvoorwaarden kan de beleving rondom de maaltijd verbeterd worden en daarmee de kwaliteit van leven. Het onderzoek neemt in drie jaar in beslag. Het verbindt technologie, voeding en zorg.

Reageer op dit artikel