nieuws

Duurzame voeding kan in zorg besparingen opleveren

Catering

Zorginstellingen en kennisinstituten uit de Rijn-Waal regio gaan het komende anderhalf jaar samen onderzoeken hoe eten in zorginstellingen duurzamer kan en hoe hiermee kosten bespaard kunnen worden. De eerste resultaten worden volgend jaar verwacht.

Duurzame voeding kan in zorg besparingen opleveren

Aanleiding voor het project is het toenemend aantal aanwijzingen dat door het serveren van een verse, duurzame en smaakvolle maaltijd in een prettige ambiance de gezondheid van patiënten en cliënten toeneemt, terwijl de zorgkosten juist dalen. Bij smakelijke maaltijden wordt er vaak beter gegeten, waardoor er minder voedsel weggegooid hoeft te worden en dat levert eveneens kostenbesparingen op.

Door daarbij eten zoveel mogelijk uit de regio te halen, versterken zorginstellingen hun band met de lokale samenleving en wordt het milieu minder belast, aldus de initiatiefnemers. ‘Deze relatie tussen duurzaamheid en kosten wordt in dit project integraal bekeken. Processen als inkoop, bereiding en communicatie zullen hiervoor worden geanalyseerd. Het doel van het project Duurzaam Gezond is om de maaltijdvoorziening in zorginstellingen te verduurzamen en daarmee een hogere maaltijdwaardering en reductie van kosten te realiseren.’

 

Internationale samenwerking

Duurzaam Gezond is een grensoverschrijdende samenwerking tussen Stichting Landwaard, de ISUN Fachhochschule Münster en Diverzio – stichting voor gezond en duurzaam eten en drinken in instellingen. Het onderzoek naar de maaltijdvoorzieningen en de organisatie daarvan wordt gedaan bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud uit Nijmegen, de Ouderenzorginstelling Insula Dei Huize Kohlmann uit Arnhem en de Katholische Kliniken im Kreis Kleve. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de reeds opgedane kennis en ervaring van de Sint Maartenskliniek uit Nijmegen. Deze kliniek werkt al jaren met streekproducten en heeft de hoeveelheid eten dat moet worden weggegooid weten terug te brengen tot 2 procent. Samen met afvalverwerker ARN BV uit Nijmegen wordt gekeken hoe het onvermijdbare restafval op een hoogwaardige manier kan worden verwerkt.

 

Resultaten delen

De eerste resultaten van het onderzoek worden medio volgend jaar verwacht. Eind december 2014 wordt het project afgerond en zullen de definitieve conclusies en aanbevelingen worden bekendgemaakt. Zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde zal de opgedane kennis zoveel mogelijk gedeeld worden met andere zorginstellingen , zodat ook zij de maaltijdvoorziening verder kunnen verduurzamen en kosten kunnen besparen.

 

Europese Unie

Duurzaam Gezond wordt in het kader van het Interreg IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De eerder genoemde partners en zorginstellingen brachten samen  met de provincie Gelderland en het Ministerium fur Klimaschutz, Umwelt, Landschaft, Natur- und Verbraucherschutz van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen de benodigde financiële middelen, kennis en ervaring bij elkaar. Het project wordt begeleid door het programmamanagement van de Euregio Rijn-Waal.

Reageer op dit artikel