Openluchtmuseum EKO-gecertificeerd

Openluchtmuseum EKO-gecertificeerd

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is tijdens de Horecava gecertificeerd voor het EKO-keurmerk Horeca. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de inkoop van gecontroleerd biologische herkomst is.

Het Openluchtmuseum is het twaalfde restaurant in Nederland met het EKO-keurmerk Horeca. Maar ook meteen het grootste. Op acht locaties op het museumterrein in Arnhem komen jaarlijks een half miljoen gasten genieten van eten en drinken waaraan maximale aandacht is besteed. Dat begint al bij de inkoop, zegt chef-kok Harold Verstege: ‘Wij willen dat onze leveranciers biologische kwaliteit leveren. Liefst van dichtbij en van boeren en verwerkers die we persoonlijk kennen.’

De chef-kok en zijn team hechten waarde aan duurzame relaties met de leveranciers. Verstege: ‘We begeleiden onze boeren en tuinders bij de omschakeling naar biologisch. Omdat we een flinke afnemer zijn kunnen we hen ook de zekerheid bieden dat omschakelen een goede keus is.’

Samen met de leverancier worden ook recepturen geperfectioneerd en gekeken hoe producten zo efficiënt mogelijk gebruikt kunnen worden in de keuken. Zo werkte het team van het Openluchtmuseum een half jaar samen met kalfsvleesbedrijf Ecofields aan het perfecte saucijzenbroodje. Chef-kok Verstege: "Echte duurzaamheid bereik je pas als de hele keten tevreden is over prijs en kwaliteit, van boer tot restaurateur tot groothandel tot gast."

Om voor het EKO-keurmerk Horeca in aanmerking te komen, moet een restaurant minimaal veertig procent biologisch inkopen. Dat wordt onafhankelijk gecontroleerd door de Stichting EKO-keurmerk, onder andere aan de hand van de inkoopadministratie. Alleen producten en ingrediënten van gecertificeerd biologische leveranciers tellen mee. Voor de gast is dit de garantie dat je écht biologisch kunt eten, zo natuurlijk mogelijk en diervriendelijk.