nieuws

Aantal gezonde kantines valt tegen

Catering

Nog geen 10 procent van de middelbare scholen beschikt over een gezonde kantine terwijl de rijkscampagne daarvoor al vier jaar loopt. Dit blijkt uit een meting van het Voedingscentrum.

Aantal gezonde kantines valt tegen

Op 1 januari 2015 zouden alle schoolkantines voornamelijk producten van de ‘schijf van vijf’ aan moeten bieden. Maar uit de meting blijkt dat de overgrote meerderheid van de kantines nog te veel snoep en ongezonde snacks verkoopt.

Een ding is duidelijk: een middelbare scholier kiest liever voor een grote roze koek, een Mars en een blikje cola dan voor een verantwoorde muesli-reep en een fles water, zo meldt de Stentor. ‘Want een puber staat bijna garant voor ongezonde keuzes. En dat weten grote bedrijven als Unilever en Coca Cola maar al te goed. Vraag is waarom juist zij aan de onderhandelingstafel van de beleidsmakers zitten.’

Het rijksbeleid is namelijk in de afgelopen jaren rond een programma gaan draaien: Jongeren op Gezond Gewicht (JoGG). Maar van alle lokale initiatieven die zorgden voor gezonde happen op scholen, is het budget geschrapt. Dat is zorgwekkend, aldus De Stentor. ‘In de schoolkantine overheersen de frisdrankautomaten en automaten vol zoete rommel. Als producenten van ongezond voedsel een te grote invloed krijgen op het beleid, dan is elke campagne gedoemd te mislukken.’

Reageer op dit artikel