nieuws

Pleidooi voor doodskop op voeding met e-nummers

Catering

Waarom maken we gebruik van keurmerken en logo’s voor voeding die gezond is? Gezonde voeding zou normaal moeten zijn. Voeding met daarin foute e-nummers zou voorzien moeten worden van een doodshoofd, aldus SVH Meesterkok Albert Kooy tijdens het facilitair congres op de Horecava.

Pleidooi voor doodskop op voeding met e-nummers

Kooy die onder meer chef executive is van Canteen, leerbedrijf van International Hospitality Management Hogeschool Stenden, veegde de vloer aan met foute e-nummers, toegevoegde suikers en te zoute voeding. ‘Sommige e-nummers zijn gif. Waarom gebruiken we die nog?’

Hij liet weten dat er de afgelopen zestig jaar enorm veel veranderd is op het gebied van voeding. Bewerkte producten met allerlei toevoegingen verdrongen producten die puur natuur zijn, aldus Kooy. ‘In de supermarkt zie je zuivelproducten met toegevoegde smaken. De gewone melk staat ergens onderaan. Je ziet allerlei margarines. Probeer maar eens echte boter te vinden.’

Kooy is een promotor van de Nieuwe Nederlandse Keuken, die staat voor natuurlijk voeding zonder toevoegingen. En voor het volgen van de seizoenen. ‘Geen sperziebonen dus meer uit Kenia, maar gewoon uit eigen land, alleen te eten in het seizoen en niet meer het hele jaar. Brood zonder toegevoegde suikers. In een broodje zitten tegenwoordig drie of vier verschillende suikers verwerkt. Laten we daar mee stoppen. Ik wil helemaal geen toegevoegde suikers.’

Reageer op dit artikel