nieuws

Kwart scholen weert energiedrankjes

Catering

Een kwart (27%) van de scholieren geeft aan dat er op hun school maatregelen zijn genomen om energiedrankjes te weren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 500 middelbare scholieren.

Kwart scholen weert energiedrankjes

Zelf zijn de leerlingen verdeeld over een verbod op de drankjes: ruim vier op de tien (44%) vinden dat het meenemen naar of het drinken op het schoolterrein verboden zou moeten worden, maar de helft stelt dat energiedrankjes gewoon moeten kunnen op school, meldt 1vjongerenpanel.eenvandaag.nl.

Engeland

In Engeland gaat de supermarktketen Morisson binnenkort geen energiedrankjes meer verkopen aan jongeren onder de 16 jaar omdat de de drankjes te ongezond zouden zijn. 45 Procent van de scholieren zou het een goed idee vinden als ook Nederlandse supermarkten dit invoeren. Een evengrote groep (46%) is hier juist op tegen.
Een kwart (27%) is er voorstander van dat er overal in Nederland een leeftijdsverbod komt: ze vinden dat je 16 jaar of ouder moet zijn om energiedrankjes te kunnen kopen.
Eén op de vijf (18%) van de scholieren geeft aan meerdere keren per maand energiedrankjes te drinken. Volgens ruim een derde (37%) van alle deelnemers worden de gevolgen van het drinken energiedrankjes overdreven. Soms ook hebben jongeren zelf de negatieve effecten ondervonden: ‘Ik was een keer in het ziekenhuis voor een gebroken arm. De arts meette mijn bloeddruk voor en na het drinken van een energiedrankje. Het verschil was grandioos: bijna 1,5 keer zo hoog,’ aldus een deelnemer.

Reageer op dit artikel