Studenten helpen senioren met koken

Studenten helpen senioren met koken

Studenten helpen senioren bij het bereiden van maaltijden en bij andere zaken. Deze activiteiten worden verzorgd door SeniorenStudent. Dit bureau bestaat één jaar.

Het bemiddelingsbureau koppelt studenten aan senioren die behoefte hebben aan hulp en gezelschap. Het gaat onder meer om de volgende activiteiten: computerles geven, samen boodschappen doen, koken, helpen in de huishouding, spelletjes spelen.

De initiatiefnemers zijn de zussen Lotte (27) en Anne (26) van Oudheusden. Zij kwamen op het idee doordat ze bij hun andere diensten OppasStudent en PoetsStudent steeds vaker de vraag kregen of zij een student konden vinden als hulp voor een oudere.

Opvallend is dat nog geen twee aanvragen van het afgelopen jaar hetzelfde waren, iedere oudere heeft andere behoeftes. Het varieert van samen koken en maaltijden voor de rest van de week invriezen tot klusjes in huis, wandelen, buurtactiviteiten bezoeken en samen reizen met het openbaar vervoer. Ouderen zijn met alle vragen welkom.

Dankzij het bestand van ruim vierduizend studenten kan er voor iedere oudere een geschikte match gemaakt worden. Dat gebeurt op basis van persoonlijke overeenkomsten en gedeelde interesses. Zo koppelde SeniorenStudent al een conservatoriumstudent aan een oudere die van klassieke muziek houdt, een psychologiestudent aan een oudere met dementie en een student Franse Taal en Cultuur aan een oudere die zelf ook Frans gestudeerd heeft.

Steeds meer Amsterdamse ouderen melden zich aan voor hulp. Nu de ouderenzorg aan verandering onderhevig is valt steeds meer reguliere zorg weg en moeten ouderen zelf op zoek gaan naar alternatieven. SeniorenStudent is daarbij de voordeligste aanbieder: voor €12,50 per uur vinden ouderen een studentenhulp aan huis, aldus Dichtbij.nl.

SeniorenStudent werkt ook samen met verzorgingshuizen. Daar helpen studenten dagelijks bij de avondmaaltijd of verzorgen ze groepsactiviteiten, zoals museumbezoek, leesclubs, een 'geschiedenismiddag' waarbij ouderen herinneringen over vroeger ophalen of 'samen koken en eten'-avonden waarbij ouderen en studenten in kleine gezelschappen de avondmaaltijd bereiden en nuttigen. Ook bij deze groepsactiviteiten zijn alle hulpvragen mogelijk en ligt de focus op het sociale vlak. Informatie kunt u vinden op www.seniorenstudent.nl.