Kok mag geen maaltijden uitdelen aan daklozen

Kok mag geen maaltijden uitdelen aan daklozen

Ook al mag het niet van de gemeente, toch gaat kok Rahal Lamlih (63) weer eten uitdelen bij daklozenopvang 't IJ in Breda. Dat hij daarmee een boete riskeert, maakt hem niet uit. 'De mensen daar hebben mij nodig,' verklaart hij tegenover het AD.

Lamlih kookt maaltijden van eten dat hij krijgt van supermarkten en bedrijven. Omdat hij er zelf niets voor hoeft te betalen, deelt hij het gratis uit. Dat deed hij steevast bij daklozenopvang 't IJ aan de Slingerweg in Breda. Tot de gemeente hem dat in februari vorig jaar verbood. Er zou overlast ontstaan. Bovendien staat het gratis uitdelen van voedsel haaks op het gemeentebeleid dat daklozen gestimuleerd moeten worden om iets te doen voor de kost.

Vanuit die gedachte vroeg de gemeente hem om ín het opvangcentrum te komen koken waar daklozen tegen een kleine vergoeding maaltijden kunnen krijgen. Die uitnodiging sloeg Lamlih af omdat hij naar zijn zeggen geen geld kan vragen voor eten dat hem gratis ter beschikking wordt gesteld. Op straffe van een boete verbood de gemeente hem daarop om nog in de buurt te komen van 't IJ.

Desondanks gaat Lamlih er vanmiddag om vijf uur weer eten uitdelen. Omdat de kok vindt dat hij niets verkeerds doet. 'Het doet mij bovendien pijn dat ik thuis met eten zit dat ik niet mag weggeven aan mensen die het nodig hebben zoals daklozen, armen en verslaafden.'

De voorbije maanden deelde Lahlil zijn thuis bereide maaltijden noodgedwongen uit aan ouderen. Die kregen de voedselpakketjes thuis bezorgd. Het gaf hem veel voldoening maar de kok zegt niet te kunnen leven met de gedachte dat er mensen zijn die het harder nodig hebben. 'Daarom ga ik het opnieuw proberen bij de daklozenopvang.'