nieuws

Astronauten telen sla in de ruimte

Catering

De astronauten in het ruimtestation ISS krijgen een uitbreiding van hun menu. Aan boord van de Dragon-capsule die vanavond de ruimte ingaat, is een kastje waarin ze hun eigen sla kunnen kweken.

Astronauten telen sla in de ruimte

Er is in de loop van de jaren veel verbeterd aan het astronautenvoedsel, maar verse groente en fruit zijn altijd een luxe gebleven. Daarin komt verandering met het Veg-01 experiment, ook Veggie genoemd, zo meldt de NOS. In het uitklapbare kastje van 27 bij 36 centimeter kunnen de astronauten straks groente als sla, radijsjes, Chinese kool en erwten kweken.

Een batterij LED-lampjes in verschillende kleuren geeft de mini-moestuin een disco-achtige aanblik. Het gekleurde licht laat de plantjes sneller groeien en de ruimtevaarders kunnen de lampen ook voor andere experimenten gebruiken.

NASA wil onderzoeken of de zelfverbouwde groente veilig is om te eten. Dat is van belang op langere ruimtevluchten in de toekomst, bijvoorbeeld naar Mars. Dan zullen astronauten ook hun eigen groente moeten kweken.

Reageer op dit artikel