nieuws

Zorg geeft minder uit aan voeding

Catering

Voedsel en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar zorginstellingen geven steeds minder aan voedsel uit. Ze hebben er de laatste jaren vaak en veel op bezuinigd.

Zorg geeft minder uit aan voeding

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Bidvest Deli XL dat volgende week op een congres wordt gepresenteerd, zo meldt De Gelderlander. ‘De voedselbudgetten staan voortdurend onder druk’, concludeert onderzoekster Suzanne Stienen. Ofschoon de bezuinigingen weinig opleveren, want zorginstellingen spenderen al betrekkelijk weinig aan voedsel. Van alle kosten die ze maken, gaat in het beste geval 3,2 procent op aan voedsel, zo meldt het dagblad.
De verzorgings- en verpleeghuizen geven gemiddeld per dag per bewoner €6,70 uit aan voeding. Op hun totale bedrijfslast gaat 2,9 procent op aan voedsel. Dit was in 2009 nog meer dan 3,5 procent.
Ziekenhuizen investeren minder dan 1% in eten. Dat ze goedkoper uit zijn dan verzorgingshuizen, komt doordat mensen korter in het ziekenhuis liggen of poliklinisch worden behandeld. De ziekenhuizen draaiden de laatste jaren meer omzet, maar hun uitgaven voor eten bleven volgens Stienen nagenoeg stabiel.
Dat de voedselbudgetten slinken, wil volgens Stienen niet zeggen dat de kwaliteit of smaak achteruit is gegaan. ‘Dat kun je niet zonder meer stellen. Het geeft wel aan dat weinig instellingen de maaltijd zien als een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Voedsel is bijzaak, een sluitpost, terwijl je er juist ook extra op kunt inzetten.’

Reageer op dit artikel