nieuws

Omzet catering daalde sinds 2008 met een kwart

Catering

Cateringbedrijven hebben het zwaar. Sinds het topjaar 2008 met een totale omzet van 1,23 miljard euro, is hun omzet met een kwart gedaald tot iets meer dan 900 miljoen euro in 2013, meldt NOS.nl.

Omzet catering daalde sinds 2008 met een kwart

‘Wij richten ons op de werkende mens. Die zijn er natuurlijk minder door de crisis’, zegt Jos van Straten van Veneca, Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. ‘Veel bedrijven zijn failliet gegaan, hebben dus geen restaurant meer. Maar bedrijven die de bedrijfskantine wél houden, bezuinigen enorm: met een kleiner en sober assortiment, er wordt minder eten en drinken besteld voor vergaderingen en feestjes. Dat zie je bij bedrijven, maar natuurlijk ook bij de overheid.’

Zuinigjes

En werknemers zijn, zeker door de crisis, ook kritischer op hun uitgaven. Wie elke dag een euro of drie uitgeeft in het restaurant, geeft op jaarbasis al gauw zo’n 600 à 700 euro uit. Brood van thuis is goedkoper. Van Straten: ‘Dat is het gekke, werknemers hebben niet veel over voor hun lunch in de kantine. Dan heb ik het over de basis: brood, boter, beleg. Gemiddeld wil hij daarvoor 2,70 euro betalen.’

Is de kantinelunch duurder, dan bestaat volgens Van Straten de kans dat de werknemer gaat lunchwandelen en buiten de deur opeens wel bereid is vier euro of meer neer te tellen voor een dik belegd broodje.

Subsidie

En dan te weten dat veel bedrijven de lunch op dit moment subsidiëren. De baas betaalt mee aan de soep en de kroket. “Als die subsidie wegvalt, en naar verwachting gaat dat gebeuren, wordt de lunch in het bedrijfsrestaurant nog duurder”, zegt Van Straten.

Uit cijfers van marktonderzoeker Foodstep blijkt dat vorig jaar zo’n 54 procent van de werknemers in ons land terecht kon in een bedrijfskantine. In 2010 was dat nog 60 procent. Foodstep-onderzoeker Rien de Koning: ‘Dat betekent dat de afgelopen jaren één op de tien bedrijven zijn kantine voor het personeel heeft gesloten.’

Reageer op dit artikel