nieuws

Plaats zorgrestaurant buiten de instelling

Catering

Een zorgrestaurant dat op commerciële basis geëxploiteerd moet worden maakt meer kans wanneer dat buiten de instelling een plaats krijgt. Gasten van buitenaf zijn dan eerder geneigd om er gebruik van te maken, zegt Dennis Oemar Said van Kanters Horeca Advies in Misset Catering 3 dat op 24 mei verschijnt.

Plaats zorgrestaurant buiten de instelling

Hij doet zijn uitspraak in een verhaal waarin ingegaan wordt op de kansen die de zorg biedt aan cateraars. Daarin wordt ingegaan op de veranderingen die tot gevolg hebben dat binnen enkele jaren 600 tot 800 instellingen voor ouderenzorg hun deuren moeten sluiten. De maatschappij moet zelfredzaam worden, vindt het kabinet, en daarom moeten ouderen en chronisch zieken met een zorgvraag langer thuis blijven wonen. Alleen ‘zware gevallen’ komen nog in aanmerking voor opname in een zorgcentrum.

Dennis Oemar Said laat weten dat het scheiden van wonen en zorg kansen biedt voor cateraars. ‘Grote vraag in veel instellingen is nu: gaan we door met ons restaurant en zo ja: hoe doen we dat? Hoe gaan we nu de foodservice regelen? Ook de bewoners zelf zullen daarover moeten nadenken. Willen we betalen voor foodservice of gaan we zelf weer boodschappen doen en koken?’

Gat opvullen

Oemar Said is van oordeel dat cateraars en horecaondernemers de aangewezen partijen zijn om het gat op te vullen dat nu ontstaat. ‘Zij zijn immers de professionals op het gebied van eten en drinken. Ze hebben ervaring met het commercieel exploiteren van horecagelegenheden. Die ervaring kan goed van pas komen.’

De restaurants zouden zich niet alleen op bewoners, maar ook medewerkers, bezoekers, omwonenden en passanten moeten richten. ‘Maar wie gaat er nou uit eten in een bejaardenhuis?’, vraagt Oemar Said zich af. ‘Bij die vraag zal je even stil moeten staan. Zorgcentra hebben wat dit betreft een imagoprobleem. Misschien moet je dat restaurant wel buiten dat zorgcentrum plaatsen. Dan zullen passanten er eerder gebruik van maken.’

Reageer op dit artikel