nieuws

Zorgbeleid leidt niet tot lagere kosten

Catering

Het kabinetsbeleid dat ervoor zorgt dat mensen met een zware zorgvraag langer thuis moeten blijven wonen, betekent niet dat de kosten zullen dalen. Dat zei Antoinette Vietsch, voormalig Tweede kamerlid voor het CDA, thans actief als consultant, tegen Misset Catering.

Zorgbeleid leidt niet tot lagere kosten

Ze was als bezoeker aanwezig op de vakbeurs Welkom in de zorg in Utrecht. ‘Het argument dat mensen vanwege de kosten langer thuis moeten blijven wonen is flauwekul. Als je dit vraagstuk macro bekijkt en dus alle kosten meerekent dan is het echt niet goedkoper om mensen met een zware zorgvraag langer thuis te laten wonen. Verschillende kostenposten zullen namelijk stijgen. Denk aan huursubsidie en aan de extra kosten waarmee zorgverzekeraars te kampen krijgen. Als je dat allemaal bij elkaar optelt wordt het zeker niet goedkoper.’

Ze is daarnaast van oordeel dat het er ook niet beter op wordt. ‘De kans is groot dat mensen met een zware zorgvraag thuis zullen vereenzamen en onvoldoende zorg en aandacht zullen krijgen. Ik verwacht grote problemen als dit beleid ongewijzigd wordt uitgevoerd.’

Reageer op dit artikel