nieuws

Keurmerken in de zorg onder vuur

Catering

Tweede Kamerleden van SP tot VVD willen dat de wildgroei aan keurmerken in de zorg stopt. Zij zijn van oordeel dat de kosten te hoog oplopen, terwijl de keurmerken slechts schijnzekerheden geven.

Keurmerken in de zorg onder vuur

Het Kwaliteitsinstituut moet snel aangeven welke keurmerken in de zorg betrouwbaar zijn, zo meldt De Gelderlander. Tot nu toe heeft het instituut – dat eind 2013 is opgericht op verzoek van het kabinet – slechts het aantal keurmerken in kaart gebracht. Er zijn 75 keurmerken en elk jaar komen er 8 bij.
Uit het overzicht blijkt dat 84 instellingen het logo op de deur hebben voor homovriendelijke zorg (de ‘roze loper’). 50 zorgcentra dragen het ‘OERmerk’, verwijzend Ondersteuning Eigen Regievoering. 252 instellingen voldoen aan de eisen van de Gastvrijheidszorg met Sterren.SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat er paal en perk wordt gesteld aan al die keurmerken: ‘Het duurt maanden om ze te behalen en kost duizenden euro’s en dat gaat ten koste van de patiënt.’

Reageer op dit artikel