nieuws

Overgewicht kan leiden tot ontslag

Catering

Overgewicht bij werknemers kan leiden tot ontslag. Bedrijven moeten er wel alles aan doen om overgewicht te bestrijden. Een gevarieerd gezond aanbod in de bedrijfskantine helpt daarbij.

Overgewicht kan leiden tot ontslag

Overgewicht is een maatschappelijk probleem. In 2012 was het aantal Nederlanders met overgewicht gestegen tot 48,3 procent. Het onderwerp krijgt steeds meer aandacht in de arbeidsrelatie. Het aantal gevallen waarin ernstig overgewicht (‘morbide obesitas’) leidt tot permanente functieongeschiktheid is sterk groeiend, aldus Emile van der Linde op mt.nl, de website van Management Team.

De afgelopen jaren zijn in de transportsector, hotellerie, scheepvaart en kinderopvang werknemers ontslagen omdat hun gewicht het functioneren dermate belemmerde dat dit een gevaar werd voor de omgeving. Ook zijn er een toenemend aantal arresten waarin werkgevers succesvol verzoeken tot het stoppen van loondoorbetalingen bij herhaalde sportblessures. Er was in alle gevallen herhaaldelijk gewaarschuwd, waarbij de plichten van de werknemer en juridische gevolgen zijn benoemd. In alle gevallen hebben werknemers onvoldoende inzet getoond om het gedrag te verbeteren.

Als werkgever kun je personeel enerzijds stimuleren, met incentives zoals sporten in of rond werktijd en met een gevarieerd aanbod in een bedrijfskantine, waarbij de gezonde etenswaren wel goedkoper moeten zijn dan alles wat uit de frituur komt, aldus Van der Linde. ‘Anderzijds is het verstandig om personeel tijdig te wijzen op de rechten en plichten die zij hebben. Vooral de plichten zijn bij veel werknemers onvoldoende bekend. Een mooie kans om gezamenlijk beleid te realiseren waar de werknemers actief bij betrokken worden.’

Reageer op dit artikel