nieuws

Robot Zora vermaakt ouderen in de zorg

Catering

Mensachtige robots beginnen in de ouderenzorg hun plaats te vinden. Ze verrichten werkzaamheden en zorgen voor vermaak en beleving, zo blijkt in Huize Elisabeth te Vught.

Robot Zora vermaakt ouderen in de zorg

In dat huis is robot Zora actief. Ze is de eerste mensachtige robot in een Nederlandse zorginstelling, zo meldt het Algemeen Dagblad. Ze is 58 centimeter hoog, 12 kilo zwaar en woont nu 3 maanden in het verzorgingshuis in Vught. Zora zingt, spreekt, doet bewegingsoefeningen voor en maakt rekensommen met bewoners.

Het AD laat weten dat mevrouw Smetsers, een van de cliënten, aanvakelijk argwanend was. Maar nu is ze Zora’s grootste fan. ‘We lachen wat af’,  zegt ze. ‘Het is een stuk levendiger geworden. Je leert medebewoners ook anders kennen. We hadden elkaar weinig te vertellen, maar toen ik een buurman zag dansen, dacht ik: man, er zit veel meer in jou dan ik had gedacht.”

De zorgrobot is in opkomst in de ouderenzorg, zo mledt het AD. Paro, de therapeutische knuffelzeehond voor dementerende ouderen, is inmiddels een succes in verzorgingshuizen. Zorginstelling Aafje (Rotterdam) gaat robotstofzuigers promoten ter ondersteuning van de huishoudelijke hulp. En in oktober starten weer twee nieuwe proefprojecten.

Ziehier de toekomst van de ouderenzorg. ,,Over 10 jaar zijn zorgrobots niet meer weg te denken,” voorspelt Luc de Witte, hoogleraar Technologie in de Zorg aan de Universiteit van Maastricht. ‘Alleen al vanwege de enorme investeringen. Wereldwijd worden er miljarden euro’s in gepompt.’

Reageer op dit artikel