nieuws

Eenzame mensen minder vaak vergeten

Catering

Eenzamen en ouderen lijken dit jaar wat minder redenen te hebben om te klagen in de decembermaand. Overal in het land zijn diners en andere feestelijke bijeenkomsten voor ze georganiseerd. Veel meer dan andere jaren, zo meldde RTL-Nieuws.

Eenzame mensen minder vaak vergeten

Tal van bedrijven en organisaties zetten zich dit jaar in voor de eenzame medemens. Een stroom van activiteiten is het gevolg. Vooral voor ouderen wordt er veel gedaan, zo blijkt. Blije mensen lieten weten dat ze nu eindelijk ook eens een keer in de watten werden gelegd, al hadden sommige ouderen moeite om toe te geven dat ze eenzaam waren. Pas na aandringen van de verslaggever van RTL-Nieuws gaven ze dat toe.

Een van de activiteiten werd georganiseerd door Welzijn Lansingerland dat op vrijdag 19 december op maandag 22 december kerstdiners voor senioren organiseerde. Voor ouderen met een minimum inkomen of met een heel beperkt netwerk zijn de kerstdagen vaak eenzaam, zo meldt Welzijn Lansingerland. ‘Daarom nodigen we juist deze ouderen uit voor een gratis Kerstdiner.’

Andere activiteiten werden georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds en Van der Valk. Ongeveer 100 ouderen dineerden op maandag 15 december in hotel Van der Valk in Houten. Ze genoten met volle teugen. ‘Je komt toch niet meer zomaar in een sjiek restaurant’, verzuchtte een deelneemster. En: ‘Sinds mijn man is overleden kom ik er zo weinig uit.’ ‘Wat heerlijk, dank je wel’, zegt ze in Stadsblad Utrecht.

Het diner in Houten maakte deel uit van de serie kerstdiners voor in totaal 4.000 ouderen, georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met Van der Valk. Deze samenwerking, sinds 2002, is inmiddels een jaarlijkse traditie.

De toename van het aantal activiteiten voor ouderen neemt niet weg dat er nog steeds eenzaamheid is. Ruim 420.000 ouderen vieren de feestdagen niet, zo meldt het Nationaal Ouderenfonds. De helft van die ouderen krijgt tijdens deze dagen helemaal geen bezoek en voelt zich in deze tijd extra eenzaam.

Reageer op dit artikel