Bied kleinere hoeveelheden aan in buffet

Bied kleinere hoeveelheden aan in buffet

Kleinere hoeveelheden aanbieden in het buffet draagt bij aan het tegengaan van verspilling. Ook zou je vaker gebruik kunnen maken van de vriezer. Deze en andere tips zijn afkomstig van ondernemersmagazine Baaz.nl.

Wil je dat de buitenwereld jouw onderneming serieus neemt en ook nog eens waardeert, dan kom je niet onder een maatschappelijk verantwoorde input uit, aldus Baaz.nl. 'Dat kan op talloze manieren. Een gemakkelijke en voordelige manier is voedselverspilling tegengaan.'

Heb jij een bedrijfskantine waar je personeel kan lunchen en snacken of verzorg je zelf de lunchtafel, dan is de kans groot dat er heel wat wordt weggegooid, aldus Baaz. 'Unilever Food Solutions onderzocht eens een aantal van die kantines en kwam tot de conclusie dat een paar simpele maatregelen tot negentig procent minder voedselverspilling kan leiden.'

1. Kleinere hoeveelheden aanbieden in het buffet, het assortiment niet té uitgebreid maken en maaltijden waarvan veel dreigt over te blijven extra te promoten. In plaats van extra broodjes brie smeren wanneer ze op zijn dus de broodjes kaas in het zicht leggen waarvan er nog veel over zijn. Levert dat geen boze medewerkers op? Nee, niet wanneer je je streven naar minder voedselverspilling communiceert. Doorgaans levert dat vooral support op.

2. Bekijk je bestellijst. Houd de inkoop en uitgifte in de gaten. Veel bedrijven bepalen slechts één keer de inkoophoeveelheden en werken vervolgens met een standaard bestellijst. Ook wanneer de personeelssamenstelling verandert of het team kleiner wordt. Breng eens in kaart wat je per dag overhoudt en pas daarop je bestelling aan.

3. Vermijd rotte appels. Werk met zoveel mogelijk producten die langer houdbaar zijn. Elke dag vers fruit aanvoeren omdat het er zo fris uitziet is geen goed plan. Tenzij het allemaal opgegeten wordt natuurlijk, maar dat is zelden het geval!

4. Gebruik je zintuigen. Op productverpakkingen kun je twee aanduidingen vinden: THT (ten minste houdbaar tot) en soms een TGT (ten minste te gebruiken tot). Die laatste kom je tegen op zeer bederfelijke producten en kun je maar beter in acht nemen (of schrappen uit je bestellijst). De THT-datum geeft echter alleen maar aan tot wanneer een fabrikant een optimale kwaliteit kan garanderen. Dat betekent dus niet dat een product na die datum niet meer eetbaar is. Gebruik dus je neus, ogen en mond of te beoordelen of een product nog goed is, ook als de datum al verstreken is.

5. Gebruik de vriezer. Het mag geen geheim zijn dat je producten langer kunt bewaren wanneer je ze invriest. Veel bedrijven kopen vaak te veel producten in één keer in zodat ze niet te vaak boodschappen hoeven te doen of te laten bezorgen. Het gevolg is dat niet alles op komt en dus wordt weggegooid. Nu is er niets mis met groot inkopen zolang je de vriezer gebruikt.