Ikazia ontwikkelt broden die na chemokuren smaken

Ikazia ontwikkelt broden die na chemokuren smaken

Het Ikazia Ziekenhuis heeft samen met het Vlaamsch Broodhuys een speciaal soort brood ontwikkeld voor kankerpatiënten. Zelfs na chemokuren die de smaak aantasten, blijft het brood smaakvol, zo melden beide partners in De Weekkrant.

Medicijn gebruik en chemokuren kunnen de smaak bij oncologische patiënten verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen. Michael van 't Hoff, kok en deskundige smaaksturing in het Ikazia Ziekenhuis, heeft samen met het Vlaamsch Broodhuys de bijzondere broden ontwikkeld.

Deze speciaal gemaakte broden zijn juist voor patiënten die geen of minder smaak ervaren smaakvol. Riet den Hartigh-van Bellen: 'Ik had al meer dan drie weken geen brood gegeten, omdat er geen smaak aan zat. Maar dit brood is echt een openbaring. Heel lekker en smaakvol.'

Met het project smaaksturing zetten koks Michael van 't Hoff en Eric-Jan Wissink zich in om patiënten weer laten genieten van hun maaltijd. Er zijn drie speciale broden ontwikkeld. Zo wordt in Ikazia nu zowel bij de warme maaltijd als bij de broodmaaltijd speciale aandacht besteed aan de patiënt met geen of minder smaak.

De speciale broden zijn voor patiënten uitsluitend te koop in de webshop van het Vlaamsch Broodhuys: www.vlaamschbroodhuyswebshop.nl.