Zorg Rijnmond pakt voedselverspilling aan

Zorg Rijnmond pakt voedselverspilling aan

Zorginstellingen in Rijnmond gaan voedselverspilling aanpakken. Dat is althans de bedoeling van DCMR Milieudienst Rijnmond en stichting Diverzio.

Patiënten, personeel en bezoekers in de Nederlandse zorg gebruiken meer dan een miljoen consumpties per dag. Onderzoek toont dat alleen al van de warme maaltijden in de Nederlandse ziekenhuizen tussen de 40 en 60% in de kliko gaat. Bij ouderenzorginstellingen ligt dit gemiddeld boven de 30%. Terugdringen hiervan kan alleen al voor de algemene ziekenhuizen jaarlijks ongeveer €17 miljoen opleveren. Bij instellingen voor ouderenzorg en welzijn nog eens zo'n €200 miljoen, aldus de beide partners.

DCMR Milieudienst Rijnmond en stichting Diverzio werken samen om zorginstellingen in het Rijnmondgebied te faciliteren om de voedselverspilling terug te dringen. DCMR en Diverzio hebben samen een aanpak ontwikkeld om door kennisverspreiding en kennisuitwisseling de zorginstellingen in het Rijnmondgebied concreet stappen te laten zetten om hun verspilling terug te dringen. 15 zorglocaties (cure en care) in het Rijnmondgebied worden uitgenodigd voor een gezamenlijk ontwikkeltraject, genaamd ´Zorg met smaak'. Het doel is om de voedselverspilling met minimaal 10% te verminderen.

In de masterclass, bestaande uit drie bijeenkomsten, delen de deelnemers in opgebouwde kennis over verspilling en brengen ze hun praktijk van alledag in. Welke maatregelen hebben ze zelf al genomen, wat heeft het opgeleverd, welke knelpunten zijn naar boven gekomen?

De masterclass is bedoeld voor managers facilitair, managers voeding en managers keuken. De eerste bijeenkomst zal in juni georganiseerd worden. In verband met het beperkt aantal deelnemersplaatsen is vooraf aanmelden verplicht.