nieuws

Kamervragen over ongezond automaataanbod in ziekenhuizen

Catering

Over het ongezonde snackaanbod in automaten in ziekenhuizen zijn Kamervragen gesteld.. Aanleiding is een uitzending van het RTL-programma Editie NL.

Kamervragen over ongezond automaataanbod in ziekenhuizen

In 82 procent van de Nederlandse ziekenhuizen staan snoepautomaten met een veelal ongezond snackaanbod. Het gaat dan om caloriebommen als zakjes chips, Mars en andere chocorepen, gevulde en andere koeken, aldus Editie NL naar aanleiding van eigen onderzoek.

110 calorieën
Het Voedingscentrum hanteert voor gezonde tussendoortjes een grens van 110 calorieën. De snoepautomaten in de ziekenhuizen bevatten echter vaak snacks die daar ruim boven zitten. Al zijn er wel uitzonderingen. ‘Ongeveer 60 procent van de ziekenhuizen biedt een gezond alternatief zoals broodjes kaas of rauwkost. Maar dat aanbod is gering in vergelijking met de ongezonde snacks’, aldus Editie NL.

Ongepast aanbod
‘Een ziekenhuis is een plek waar mensen komen om beter te worden en dan is het volstrekt ongepast als mensen geconfronteerd worden met een ongezond snoep- en snackaanbod’, zegt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum in de uitzending.

Kamervragen
De PvdA in de Tweede Kamer gaat Kamervragen stellen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Kamerlid Agnes Wolbert: ‘We doen veel moeite om een gezond aanbod in schoolkantines voor elkaar te krijgen, het zou goed zijn die discussie ook over het aanbod in ziekenhuizen te houden.’

Reageer op dit artikel