nieuws

Kleur en geur zorgen voor eetlust bij dementerenden

Catering

Als ouderen met dementie een maaltijd niet lekker vinden, zorg dan voor maaltijden met extra smaak, kleur en geur. Wissel zoete gerechten af met hartige gerechten. Dat adviseerde Sandra van der Velden, diëtiste van De Zellingen.

Kleur en geur zorgen voor eetlust bij dementerenden

Van der Velde verstrekte tips op een bijeenkomst van het Alzheimercafé Capelle en Krimpen voor mensen met dementie, hun partners en andere belangstellenden. Ze adviseerde om een warmhoudbord en een groot bord met daarop een kleine portie te gebruiken. ‘Het kan ook helpen om dementerenden mee te laten helpen met koken. Een kopje bouillon voor de maaltijd wekt de eetlust op.’

De bijeenkomst stond in het teken van voeding. Voeding is nodig voor de voortgang van processen in het lichaam. Het garandeert en bevordert groei en herstel, zo werd duidelijk. Ook de schijf van vijf werd belicht. Eet gevarieerd, eet niet te veel en beweeg, eet minder verzadigd vet, minstens twee stuks groente en fruit en let op voedselveiligheid. ‘Ouderen vanaf 71 jaar moeten dagelijks drie opscheplepels groenten, twee stuks fruit, vier tot vijf sneetjes brood, drie bekers melk en een toetje, een plak kaas en 100 tot 150 gram vlees(waren), ei of vis, 20 gram halvarine en anderhalf tot twee liter vocht.’
Het Alzheimercafé is een samenwerkingsverband van Alzheimer Nederland afdeling Rotterdam, Buurtkracht, Contourdetwern, Vierstroom, Stichting Zorgbeheer de Zellingen en Lelie Zorggroep, zo meldt Dichtbij.nl.

Reageer op dit artikel