nieuws

Norovirus raakt ook bezoekers van zorgcentra

Catering

Het norovirus, veroorzaker van duizenden buikgriepbesmettingen in Nederland, maakt dit jaar naar het zich laat aanzien meer slachtoffers dan anders. Zelfs bezoekers van cliënten in zorgcentra kregen het zwaar te pakken.

Norovirus raakt ook bezoekers van zorgcentra

Vooral zorginstellingen worden getroffen door het norovirus. Zo ook woonzorg- en behandelcentrum Ielânen in Sneek. Een 81-jarige bewoner bezweek daar zondag 18 januari aan de gevolgen van ernstige buikgriep. Hij was vijf dagen eerder in het huis opgenomen om te herstellen van een longontsteking. Ook familieleden die hem bezochten, werden ziek. Voor zover bekend zijn zij inmiddels weer hersteld.

Een woordvoerder van Ielânen laat weten dat hij niet over individuele gevallen mag praten, maar meldt wel dat er in het genoemde huis geen mensen aan het norovirus zijn overleden. De familie van de overleden man bestrijdt dat. De woordvoerder voegt toe dat er maatregelen getroffen zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. ‘Het virus is nu bijna de deur uit, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer terug kan komen. Het virus treft ieder jaar 700.000 mensen in Nederland. Het komt langs bij alle verpleeg- en verzorgingshuizen.’

Ook elders in het land sloeg het Norovirus toe. In het verpleeghuis St. Elisabeth in Lage Vuursche (provincie Utrecht) stierven in de eerste twee weken van dit jaar zeker vijf bewoners, zo meldt De Telegraaf. In alle gevallen gaat het om mensen van hoge leeftijd met een zwakke gezondheid. Het norovirus is meestal niet de directe doodsoorzaak, maar geeft het fatale zetje in de rug. Ook uit andere delen van het land komen meldingen over meer zieken en doden dan in andere jaren.

De Utrechtse GGD-arts Ewout Fanoy spreekt van een ‘pittig norovirus-jaar’: ‘Dat is de algemene indruk onder collega’s. Er lijkt inderdaad wat meer noro te zijn dan gewoonlijk. We hebben er geen duidelijke verklaring voor. Meerdere factoren kunnen daarin een rol spelen: is de weerstand onder mensen lager dan in voorgaande jaren, is het virus aan het veranderen, wat zijn de seizoensinvloeden? We weten het niet.’

Reageer op dit artikel