nieuws

Vliegen op grote hoogte leidt tot smaak- en geurverlies

Catering

Slechte ervaringen met vliegtuigeten hoeft niet altijd de schuld te zijn van de betreffende cateraar. De lucht in het vliegtuig is dikwijls de boosdoener.

Vliegen op grote hoogte leidt tot smaak- en geurverlies

Waarom smaakt het eten in het vliegtuig eigenlijk zo anders? vraagt de telegraaf zich af.

Het heeft niet per se iets te maken met de koks, maar vooral je lichaam is de boosdoener. Volgens een onderzoek van onder meer Russ Brown van American Airlines, veranderen je smaakpapillen op duizenden meters hoogte, aldus de krant. ‘Met name je smaak en je geur gaan als eerst verloren.’ Hoe dat kan? ‘Gebrek aan vocht, een lagere luchtdruk en de achtergrondruis worden aangewezen als de oorzaken.’

De lucht in het vliegtuig is behoorlijk droog. In de lucht proef je zoute en zoete smaken al heel snel niet meer. Opmerkelijk is wel dat je zure, bittere of pikante smaken langer goed blijft proeven.

Ook je neus speelt een rol als je in het vliegtuig zit. Normaal gesproken ruik je dat je iets lekker vindt, maar in het vliegtuig neemt je reukorgaan af. Je kunt het met een verkoudheid vergelijken, omdat je neus je dan ook in de steek laat. Je ruikt niets, waardoor je ook minder eetlust hebt. Dat krijg je ook in het vliegtuig.

Er wordt veel aandacht besteed aan vliegtuigeten. Zo voegen de koks meer zout en kruiden toe en wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd, aldus de Telegraaf. ‘Vliegtuigmaatschappijen willen mensen graag iets lekkers voorschotelen en daar is onderzoek voor nodig. Nu wordt het eten op de grond bereid, verpakt in plastic en in de lucht weer verwarmd door er hete lucht overheen te blazen in een klein oventje, maar dat doet de smaak geen goed. We zijn benieuwd wat ze ons in de toekomst voorschotelen!’

Reageer op dit artikel