nieuws

Groenten en fruit met kneuzing verwerken in sauzen en soepen

Catering

Cateraar Hutten werkt mee aan een proef waarbij groenten en fruit uit supermarkten, die licht beschadigd zijn, worden gebruikt om er soepen en sauzen van te maken. Hiermee gaan de betrokken partijen verspilling tegen.

Groenten en fruit met kneuzing verwerken in sauzen en soepen

Supermarkten gooien jaarlijks voor 500 miljoen euro weg aan groenten en fruit; tomaten of uien die al zacht zijn geworden, bloemkolen die onverkoopbaar zijn omdat er een vlekje aan zit.

Proef in Veghel
In Veghel begint een proef waarbij van twaalf supermarkten in de regio Rotterdam tomaten en dergelijke worden verzameld die over de datum zijn. Die worden voortaan niet in de kliko gegooid, maar gebruikt om er soep en sauzen van te maken. Voorlopig gaat het om tomatensoep en tomatensaus.

Smaakpanel
Bart Groesz, één van de initiatiefnemers en eigenaar van een Plus-supermarkt in Rozenburg zegt: ‘We hebben de nieuwe soep voorgelegd aan een smaakpanel en iedereen was razend enthousiast. Gewoon restaurantkwaliteit hoor. Nu is het project nog heel kleinschalig, maar ik hoop dat alle supers in Nederland aanhaken. Je kunt zo veel doen met oude groenten en fruit.’

Speciale fabriek
Aan het project werken ook cateraar Hutten uit Veghel en de Wageningen Universiteit mee. De universiteit houdt zich al jaren bezig met het onderwerp duurzaamheid en voedselverspilling. Het plan bestaat om in Veghel later dit jaar een speciale fabriek op te zetten om de zogenoemde reststromen te verzamelen en te verwerken. Zeker de helft van de groenten en fruit die supermarkten weggooien, is nog goed bruikbaar. Die producten zijn vrij van schimmel en bacteriën, aldus de initiatiefnemers.

Vier maanden
De proef duurt vier maanden. Bij succes zal Plus de producten – met de merknaam OverLekker – gaan verkopen in alle filialen.

 

Reageer op dit artikel