nieuws

Voeding speelt steeds grotere rol bij voetbal

Catering

Voeding speelt in het voetbal een rol in onder andere de voorbereiding, het leveren van inspanning, de wijze van herstel en de kans op blessures. Goede voeding wordt binnen de voetbalwereld steeds belangrijker.

Voeding speelt steeds grotere rol bij voetbal

Woensdag 20 mei organiseert het Nationale Sportinnovatie Platform (NSP), in samenwerking met AFC Ajax, de Live Sessie Voeding & Voetbal in de Amsterdam Arena. Sportdiëtisten van voetbalclubs uit de Eredivisie, voedingsdeskundigen en producenten gaan in Amsterdam met elkaar in gesprek over de do’s en dont’s voor voetballers.

Explosieve inspanningen
Voetbal is de meest beoefende sport ter wereld en wordt gekenmerkt door korte explosieve inspanningen afgewisseld met gemiddelde gelijkmatige inspanningen. Hierbij  speelt de energievoorziening een belangrijke rol. ‘Voeding rijk aan koolhydraten is nodig om het hoge energieniveau vast te houden. Door het intensieve intervalkarakter van voetbal is ook de vochtbehoefte verhoogd’, aldus het NSP.

Koolhydraten
Tijdens een voetbalwedstrijd op topniveau kunnen spelers met een gemiddelde inspanning, een afstand afleggen van 10-11 kilometer, 800-1200 meter sprinten, 40-60 keer versnellen en ongeveer elke 5 seconden van richting verwisselen. Door het interval karakter van de sport voetbal kunnen de koolhydraatvoorraden in de beenspieren tijdens een wedstrijd van 90 minuten uitgeput raken.

Herstel
Peter Res, voedingsdeskundige bij Ajax: ‘Goede voeding is super belangrijk en heeft zowel direct, als indirect invloed op de prestaties. Als je 2 kilo minder vet hoeft te verplaatsen van a naar b, ben je sneller bij b. Dat is al een hele simpele manier waarin voeding een directe invloed heeft. Maar voeding heeft ook veel meer een indirecte invloed: Lange termijn, aanleveren van bouwstenen. Voor herstel, training na training. Maar ook voor een goede kwaliteit van spieren en pezen. En het voorkomen van blessures en ziektes.’

Het Nationale Sportinnovatie Platform is de community voor iedereen in Nederland die betrokken is of wil worden bij innovatie in de sport.

 

Reageer op dit artikel