nieuws

Einde crisis catering

Catering

De crisis lijkt voorbij in Nederland. Ook in de catering zien wij de eerste positieve signalen, meldt Veneca in haar jaarbericht 2014.

Einde crisis catering

De omzetdaling in 2014 is veel minder scherp dan de jaren hiervoor en is beperkt gebleven tot een kleine 1%, aldus Veneca om toe te voegen dat de weg uit de crisis lang is. ‘Maar het einde is in zicht.’

Omzet stabiel
Veneca blikt even terug op het crisisjaar 2011. In dat jaar lag het omzetverlies op 7,4%. ‘Inmiddels is de weg naar boven ingezet en is de omzet in 2014 gestabiliseerd.’

Verlies bij overheid
Maar er waren wel verliezen, aldus Veneca. ‘Het grootste verlies is geboekt op de overheidscontracten, die met 18% afnamen.’

Oorzaken
De verliezen bij de overheid zijn terug te voeren op een aantal ontwikkelingen. Gemeenten pakken catering vaker zelf op in samenwerking met hun SW-bedrijven, die moeten verzelfstandigen. De overheid moet zelf fors bezuinigen. Ze stoot een kwart van haar vierkante meters in kantoren af, assortimenten moeten op versoberd worden en banqueting wordt steeds vaker geschrapt. Ook speelt Het Nieuwe Werken mee, aldus Veneca ‘Werknemers werken thuis of zijn onderweg, waardoor het bezoek aan het bedrijfsrestaurant afneemt.’

Reageer op dit artikel