nieuws

Restaurateur gaat smaaklessen verzorgen op scholen

Catering

Colinde de Nijs van restaurant Le Mirage in Emmeloord wil smaaklessen gaan verzorgen op basisscholen. Doel is om de leerlingen bewustwording en kennis bij te brengen over voeding.

Restaurateur gaat smaaklessen verzorgen op scholen

De Nijs gaat de smaaklessen samen met Roelfien Wuestenink verzorgen namens de afdeling voedsel van Pioniers van de Toekomst Duurzaamheidsalliantie Noordoostpolder. Ze hebben de scholen aangeschreven om ze warm te maken voor smaaklessen.

Niet nieuw

De Smaaklessen in het basisonderwijs zijn niet nieuw in de polder, zegt De Nijs op Denoordoostpolder.nl. ‘In het verleden werden die lessen ook gegeven. De subsidie vanuit ministerie van landbouw en gezondheid, is echter gestopt waarop ook de lessen wegvielen. Nu willen we dat met de Pioniers van de Toekomst herstellen.’

Dure chocola

Een les van anderhalf uur voor de groepen 4 tot en met 8 kost de scholen €100, een tweede les is gratis. Doel van de lessen is om bewustwording en kennis over voedsel over te brengen. ‘We laten zien wat vers gekookt is, onderwijzen over verschillen. Waarom is de ene chocola goedkoop en de ander duur?’

Zelf proeven

De kinderen kunnen de gerechten zelf proeven. Ze krijgen ook onderricht in seizoensproducten. De aardbei wordt als voorbeeld gesteld. ‘We vertellen hoe het kan dat er het hele jaar aardbeien zijn, maar wat dat voor invloed heeft op het milieu. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de sliptong, blijven we die eten dan sterft deze vis uit.’

Reageer op dit artikel