nieuws

Bedrijfsrestaurants eigen beheer vergeten allergenenwetgeving

Catering

Een onbekend aantal bedrijfsrestaurants in eigen beheer houdt zich niet aan de wetgeving met betrekking tot allergenendeclaratie. Sommige weten zelfs niet dat deze wetgeving bestaat, zo waarschuwt HTC Advies.

Bedrijfsrestaurants eigen beheer vergeten allergenenwetgeving

Driekwart jaar nadat de allergenenwetgeving van kracht is geworden, komt HTC Advies nog diverse bedrijfsrestaurants in eigen beheer tegen die hier niet mee zijn gestart, noch van het bestaan afweten. ‘De NVWA gaat in het najaar starten met controle op de naleving van deze wet. Boetes variërend van €525 tot €1050 kunnen worden opgelegd’, aldus HTC Advies.

14 allergenen
Eind 2014 trad de Europese wetgeving in werking met betrekking tot allergenendeclaratie. Iedere voedselverstrekker binnen de Europese Unie moet informatie kunnen verstrekken over mogelijk aanwezige allergenen bij onverpakte producten. Hier zijn 14 allergenen bij vastgesteld: Gluten, pinda, noten, ei, sesamzaad, melk, soja, schaaldieren, weekdieren, vis, mosterd, sulfiet (zwaveldioxide), selderij en lupine.

Trainingen
Voedselverstrekkers moeten ervoor zorgen dat alle allergeneninformatie voorhanden is, op schrift dan wel digitaal, en melding maken in het bedrijfsrestaurant dat de bezoekers erom kunnen vragen. ‘Juist het voorhanden krijgen van de informatie vergt het meeste werk en baant zich een weg door de hele voedselketen; van bedrijfsrestaurant naar leverancier, van leverancier naar producent, die vervolgens in een aantal gevallen hun toeleveranciers weer moeten benaderen. Niet alle informatie blijkt namelijk aanwezig te zijn.’ HTC Advies biedt doelgerichte trainingen aan.

 

Reageer op dit artikel