Een derde eet warm op het werk

Een derde eet warm op het werk

Een op de drie Nederlanders eet wel eens warm op het werk, waarvan 15 procent aangeeft dat dit meer regel dan uitzondering is. Als voornaamste reden wordt het besparen van tijd genoemd, gevolgd door gemak en geen zin om thuis nog te koken. Dat blijkt uit het onderzoek 'Lunchen op de werkvloer' van cateraar Eurest, uitgevoerd door Multiscope onder ruim 1.000 respondenten.

Bij vrouwelijke werknemers speelt gezondheid een grote rol in het kiezen voor een warme maaltijd. Een op de drie vrouwen die met enige regelmaat kiest voor een warme maaltijd, geeft aan dit te doen om zo gezonder te eten.

Variatie
Jeroen Eijsten van Eurest: ‘Er is een groeiende behoefte aan gezonde voeding, maar dan wel met het gemak van een ‘afhaalmaaltijd’. We zien steeds vaker dat mensen minder tijd en zin hebben om thuis nog uitgebreid te koken, iets wat dit onderzoek ook onderschrijft. Om de werknemer te ontlasten, adviseren wij om hier rekening mee te houden in het aanbod. Zorg voor voldoende variatie tussen warme en koude gerechten en help medewerkers daarin de gezonde keuze te maken.’

Duurzaamheid
Naast gezonde voeding, geeft twee derde van de ondervraagden aan het ook belangrijk te vinden dat de etenswaren die tijdens de lunch worden gegeten duurzaam zijn geproduceerd. Bijna de helft daarvan is niet bereid om daar extra voor te betalen. 40 procent geeft aan wel meer te willen uitgeven, maar niet meer dan 10 procent.

Ongeloofwaardig
Van alle ondervraagden houdt 16 procent de hand op de knip omdat ze de beweringen over duurzaamheid op de etiketten niet geloven. Ondanks de behoefte aan duurzaam geproduceerde voeding, blijkt uit het onderzoek dat dit bij een op de drie bedrijven niet wordt aangeboden.

Kostprijs beperken
Eijsten: ‘De veronderstelling leeft dat duurzaam geproduceerde voeding een stuk duurder is, waardoor er vaak besloten wordt om dit niet aan te bieden. Dat lijkt een logische overweging, zeker als je ziet dat het merendeel van de werknemers niet bereid is om veel meer te betalen. Echter, er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden om de hogere kostprijs van duurzame producten enigszins te beperken door bijvoorbeeld meer rekening te houden met seizoensgebonden producten. In het najaar zijn er weer volop, kolen, knollen en wortels verkrijgbaar. Veelal van Hollandse grond, voedzaam, gezond en niet duur.’