ROC West Brabant beloond voor gezonde kantine

ROC West Brabant beloond voor gezonde kantine

Het ROC West Brabant heeft de Schoolkantine Schaal gekregen van het Voedingscentrum. Dit betekent dat minimaal 75 procent van het aanbod in de schoolkantine van dit ROC  gezond is.

Het ROC West Brabant heeft een kantine waarin 80 procent van alle aangeboden etenswaren gezond is. Dit blijkt uit onderzoek van de schoolkantinebrigade van het Voedingscentrum.

Het ROC werkt samen met onderwijscateraar Zo-Vital. Ze leveren onder meer gezonde broodjes, salades en drankjes.

Zo-vital is de onderwijscateraar van middelbare scholen, MBO’s en een hbo-school in Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. ‘ROC West Brabant is het eerste grote ROC in Nederland die de Schoolkantine Schaal heeft verdiend. Maar het Da Vinci College in Dordrecht en Gorinchem en ROC Midden-Nederland (Utrecht en omgeving) volgen hierna’ , zegt Elise Mennes, voedingsdeskundige bij Zo-vital.

Overgewicht

15% van de jongeren en 50% van de volwassenen in ons land kampt met overgewicht. Meer bewegen en gezonder eten is het credo waarmee tal van instanties dit probleem te lijf gaan. Cateraars van school-, bedrijfs- en sportkantines staan in de frontlinie van de strijd tegen overgewicht.

Op de vraag welk eten en drinken ongezond is, hoeft Mennes niet lang na te denken: ‘dat is eigenlijk alles waar veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten of zout in zit.’ Maar waarschuwen tegen ongezond eten is niet genoeg. Het Voedingscentrum legt liever de nadruk op gezonde alternatieven, die ook nog eens lekker zijn.

De Richtlijnen Gezondere Kantines die het Voedingscentrum in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2014 heeft ontwikkeld, geeft bij elk type voeding voorbeelden van gezonde alternatieven.

Van richtlijnen naar assortiment

Mennes legt uit hoe Zo-vital de richtlijnen van het Voedingscentrum naar het assortiment in schoolkantines vertaalt. ‘Wij gaan voor producten die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vezelrijk voedsel. En voor eten en drinken met zo weinig mogelijk verzadigde vetten, toegevoegde suikers en zout. Denk aan een focaccia met ham, kaas en tomaat, een fruitsmoothie, een maaltijdsalade of een yoghurt met fruit of muesli’, aldus Mennes.

Volgens de voedingsdeskundige van Zo-vital is het geen optie om alle ongezonde producten, zoals frisdrank, snoep, chips en snacks, uit schoolkantines te weren. Mennes:  ‘Elke school heeft wel een snackbar of supermarkt in de buurt. Wanneer zij dergelijke producten wel aan leerlingen mogen verkopen en de scholen niet, dan jagen we de leerlingen de school uit’.