nieuws

Gezond en duurzaam eten voor cliënten van zorgorganisatie Omring

Catering 3065

Op 14 april eten de senioren in 4 verpleeg/verzorgingshuizen van Omring een lekkere huisgemaakte lasagne boordevol verse vitamines uit de streek. Het is de start van een pilot die Omring samen met Atlantis Handelshuis doet om het eten voor haar bewoners en cliënten gezonder, smakelijker en duurzamer te maken.

Gezond en duurzaam eten voor cliënten van zorgorganisatie Omring
Winterpenen van Arie Eriks uit Sint Maarten fotograaf John Oudriks

Omring bereidt dagelijks zelf de maaltijden voor haar cliënten. Servicemanager Maarten van Dijk: ‘Vandaag serveren we een maaltijd die smaakvol, gezond, herkenbaar en duurzaam is. We willen meer gaan bereiden met verse producten uit de regio, in een goede ambiance, omdat we weten dat daardoor de kwaliteit van leven en vitaliteit beter wordt.’

Pilot
Omring start met een pilot waarin 4 locaties gedurende 3 maanden elke 2 weken om de week een menu serveren met allemaal verse producten van eigen grond (of water), geleverd door Atlantis Handelshuis. Mike Venekamp, directeur van Atlantis Handelshuis, zorgt voor de toelevering van de verse en eerlijke producten uit de regio: ‘Samenwerking tussen landbouw en zorg is de basis van een gezonde en duurzamere maaltijdvoorziening. Zorgorganisaties kunnen er kosten mee besparen terwijl tegelijkertijd het milieu wordt gespaard door 79% minder voedselkilometers en 89% minder CO2-uitstoot. Maar ook aan de kant van de landbouw is het goed nieuws. De boeren uit onze streek verdienen het dat zij hun eerlijke en heerlijke waar tegen een eerlijke prijs kunnen afzetten bij klanten die de goede smaak ook echt waarderen. Daar houden we de regionale economie gezond mee.’

Forse verbetering
Afgelopen maanden werkten Omring, Atlantis Handelshuis en Diverzio intensief samen om de cliënten/bewoners van Omring beter, gezonder en duurzamer eten en drinken te serveren. De zorgorganisatie werkte in het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ onder leiding van Diverzio aan vermindering van verspilling tegen lagere kosten en voor een tevreden eterspubliek. Diverzio-directeur Koen Nouws Keij: ‘In de zorg belandt gemiddeld 30 tot 40% van de maaltijd in de vuilnisbak. En dat terwijl een kwart van de ouderen ondervoed is. We weten dat het beter kan – dat hebben onze Noord-Nederlandse deelnemers aan Duurzaam Gezond aan Tafel, waaronder Omring, net laten zien. Na een dik jaar is de voedselverspilling bij elf deelnemers ver onder het landelijk gemiddelde gebracht; de gemiddelde score ligt beneden de 20 procent en bij sommige deelnemers zelfs onder de 10 procent. Daarnaast wordt hun eten beter gewaardeerd en ze hebben hun kosten op orde.’

 

 

Reageer op dit artikel