artikel

Cafetariahouder test filterpoeder frituurvet in praktijk

Fastfood

De prijs van frituurvet is flink gestegen. Langer met het frituurvet doen levert direct een flinke kostenbesparing op. Jan en Mirjam Feller van Snack- Eethuis Hugo in Heerhugowaard wten door te filteren hun vetgebruik tot de helft terug te brengen. Een besparing van duizenden euro’s op jaarbasis.

Cafetariahouder test filterpoeder frituurvet in praktijk

Frituurvet filteren zodat het minder vaak hoeft te worden ververst. Op de Horecava waren diverse mogelijkheden te zien. Zowel standalone oplossingen als in bakwanden geïntegreerd. Ze kregen veel belangstelling van ondernemers want met de flink gestegen frituurvetprijzen is iedere besparing meer dan welkom.

Jan en Mirjam Feller van buurtcafetaria Snack- Eethuis Hugo in een buitenwijk van Heerhugowaard zijn al meer dan een jaar bezig met het filteren van vet. Ze kochten een in de frituurpan te plaatsen filterpomp van Oilhandy (www.divahandelsonderneming.nl) waarbij de olie door een papierfilter wordt gezeefd en een frituurvettester die het percentage polaire deeltjes meet. Ook Vito (www.systemfiltration.de/nl/start.html ) brengt zo’n systeem op de markt (er schijnt zelfs een patentenstrijd te zijn).

,,Afhankelijk van de drukte deden we ongeveer een halve week langer met ons vet’’, zegt Feller. ,,Een besparing van 30-40 procent. Daarmee zouden we de investering van €1800 (Excl. Btw) in de apparatuur in iets meer dan een jaar terug verdienen’’, schat de ondernemer.

Standtijd vet verdubbeld

Op zich was Feller tevreden over de besparing die het oplevert. Echter een maand of vier geleden werd hij gevraagd door de leverancier van de Oilhandy om het MagnesolXL frituurfilterpoeder te testen in combinatie met het apparaat. Hoewel de nog provisorische wijze van filteren nog niet ideaal is, zijn de resultaten volgens Feller verbluffend. ,,Ik doe twee keer zo lang met het vet.’’ In plaats van 320 dozen (Feller gebruikt Levo Grenada Gold in de fritespot en Remia Maximum in de snackpot) gebruikt hij er nu zo’n 150-160. Een besparing die oploopt tot 2500 euro. Daar moeten dan nog wel de kosten van het filterpoeder vanaf. ,,Dat bedraagt ongeveer €1 per filterbeurt.’’

Dat Feller langer met zijn vet doet kan deels komen dat hij nu een frituurvet tester gebruikt. Veel ondernemers vervangen immers te vroeg. Volgens Feller kan het inderdaad iets uitmaken maar niet al te veel. ,,Afhankelijk van wat ik verwacht aan drukte vervang ik soms al bij een waarde van 16 aan polaire deeltjes. Je mag warenwettelijk doorbakken tot 25 maar ik vind dat het vet eigenlijk al niet meer geschikt is bij 20 procent polaire deeltjes, want dan gaat het al walmen.’’ Hij adviseert dagelijks vanaf de start met het poeder te filteren. ,,Dan vertraag je het afbraakproces het meest.’’ De hoeveelheid werk valt volgens Feller mee. ,,De pomp draait terwijl ik opruim en schoonmaak.

Volgens Robert Sindorf van MagnesolXL leverancier FI&T (Food Ingrediënts & Technology) moet het filteren nog beter kunnen. ,,Met dit soort apparatuur is de oppervlakte van het filter eigenlijk te klein.’’ Hoewel hij primair filterpoeder levert heeft hij zelf ook een filtersysteem ontwikkeld. ,,Maar ik hoop eigenlijk dat bakwanden leveranciers het in gaan bouwen in hun producten net zoals de Amerikaanse producenten al doen.’’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels