artikel

Extra betalen voor gesnipperd uitje?

Fastfood

Een uitje bij een broodje tartaar. Is dat service en hoort het erbij, of kan en mag een bedrijf daarvoor extra geld rekenen? Voor de consument (!) die de moeite nam om in de pen te klimmen, was de €0,25 die zij extra moest betalen
voor wat gesnipperde uitjes een onplezierige verrassing.

Extra betalen voor gesnipperd uitje?

Goede ondernemers weten tot op de laatste cent wat hun marge is op de producten die ze verkopen. Bijvoorbeeld saus (extra) weggeven is uit den boze. Dat voor sauzen en andere extra’s moet worden bijbetaald, vindt de consument, mevrouw M. Booij,

ook niet vreemd. Maar dat bijbetaald moet worden voor een gesnipperd uitje op een broodje tartaar schoot bij mevrouw Booij (overigens wel met een ruime horecaervaring, red.) uit Franeker in het verkeerde keelgat. Ze nam de moeite een brief te schrijven

naar Snackkoerier:

Uitje erbij?

‘Tijdens het winkelen krijg je wel eens trek in iets hartigs en vooral maagvullends. We besluiten op een dinsdag in maart bij een plaatselijke cafetaria in gastvrij Franeker (één van de elf Friese steden) een broodje rundertartaar te kopen. Niets mee aan de hand zou u zeggen. De prijs €2,85 stond keurig vermeld op de display. De vriendelijke jongeman achter de serveerbalie informeert……..uitje erbij? Hé, dat kennen we van het broodje haring, vriendelijk, attent en niet iedereen houdt uiteindelijk van rauwe ui. En mocht je na de lunch nog een afspraak hebben, ruik je niet naar ui. Dat is mooi mee genomen. ‘Dat wordt dan €3,10!’, deelt de vriendelijke jongeman mee. Wij deinsden even achteruit. Moet je per broodje €0,25 afrekenen voor een basisingrediënt van een broodje tartaar? Het naar Hollandse maatstaven aangepaste broodje tartaar komt uiteindelijk van de wereld beroemde Steak Tartare, waarin kappertjes, augurkjes, eidooier, peper en zout en gesnipperde ui of sjalot basisingrediënten zijn. Wij gingen de discussie aan met de jongeman. Wij hebben hem overtuigd dat het zeer bijzonder is dat je voor een basisingrediënt moet bijbetalen. €0,25 voor een paar gesnipperde uitjes op een broodje tartaar. Doorgeschoten rendementsdenken? Het gaat zeker niet om de €0,25; wel om het principe. Maar als je het werkelijk zou doorberekenen kost deze eetlepel gesnipperde sjalotjes niet meer dan €0,03. Bij een gewone witte ui ligt dit nog lager. Als we op deze manier doorgaan, verliest zeker deze cafetaria zijn glans. En waar ligt dan ook de grens, bijbetalen voor het roodwit- blauwe vlaggetje bij een hapklare snack, uitjes apart afrekenen bij de frikandel speciaal? M.Booij, Franeker.’

Schiet de cafetaria waar het in deze ingezonden brief om draait te ver door met de €0,25 die extra in rekening wordt gebracht voor de gesnipperde uitjes? Hoort een uitje niet onlosmakelijk bij een broodje tartaar? Of heeft deze ondernemer gelijk en moet mevrouw Booij niet zeuren: voor extra’s moet worden betaald. Of bent u het eens met de briefschrijver die vindt dat deze cafetaria daardoor zijn glans verliest (en gasten op deze manier wegjaagt). Wat is uw mening?

Reageer hieronder.