artikel

Juridisch advies in Snackkoerier

Fastfood

Ludwig & Van Dam advocaten in Rotterdam gaan in Snackkoerier een rubriek verzorgen, onder meer over de valkuilen van franchise. Heeft u een vraag over franchise? Mail dan nu de redactie en zo mogelijk vindt u het antwoord in deze nieuwe rubriek.

Juridisch advies in Snackkoerier

Franchise als ondernemingsvorm is tamelijk ingeburgerd en groeit gestaat. Voordeel ervan is, dat een ondernemer zich volledig op zijn winkel en de lokale markt kan richten. Bijkomende zaken als reclame, marketing, assortiment en conceptbewaking worden immers uit handen genomen.

Normaliter verloopt de samenwerking tussen franchisegevers en- nemers goed. Maar, zoals bij iedere samenwerking, ontstaan er wel eens conflicten. Die gaan nogal eens over geld, ervaren mr. Theodoor Ludwig en mr. Derk van Dam van het in 1996 gestarte advocatenkantoor Ludwig & Van Dam. Dan komt een van de tien advocaten van het kantoor in actie. Het geschil gaat bijvoorbeeld over omzetprognoses die niet kloppen. ‘In dat geval heeft de franchisegever een behoorlijk probleem. Maar we komen ook regelmatig in actie als een formule droogvalt, zich niet verder ontwikkeld en de omzetten teruglopen.’ In zulke situaties wraakt zich het principe van franchise, dat je als individuele ondernemer zelf ‘niets’ mag doen. ‘Op zo’n moment ontstaat een duidelijke plicht voor de franchisenemer om te zorgen dat dit op orde komt.’ Het kantoor staat zowel franchisenemers als franchisegevers bij. ‘Dat is ongeveer fiftyfifty.’

Heeft u een vraag over franchise? Mail de redactie en zo mogelijk vindt u het antwoord in deze rubriek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels