artikel

Vragen en antwoorden campagne verantwoord frituren

Fastfood

De campagne Verantwoord frituurt roept vragen op. In ons speciale dossier Verantwoord frituren treft t u de meeste gestelde vragen over de campagne aan.

Vragen en antwoorden campagne verantwoord frituren

Mijn klant is toch niet geïnteresseerd in gezondheid?

Steeds meer Nederlanders staan stil bij wat ze eten en hoe gezond dit is. Uit een recent onderzoek van onderzoeksbureau Foodstep blijkt dat 36% van de Nederlanders vaker een fastfoodgelegenheid zou bezoeken als er meer aandacht aan de gezondheid besteed wordt. Als ondernemer kunt u daar op inspelen door te kiezen voor vloeibaar frituurvet met veel onverzadigde vetzuren.

Is vloeibaar frituurvet duurder?

De prijs die u betaalt voor vloeibaar frituurvet kan iets hoger liggen dan die van vast frituurvet. Het gebruik van vloeibaar frituurvet is desondanks de beste keuze. U speelt hiermee in op de wensen van uw klant wat betreft gezondheid. Bovendien sluit u aan bij de adviezen van de overheid en voedingsvoorlichters. Kiezen voor vloeibaar frituurvet betekent dus investeren in uw eigen toekomst.

Gaat vloeibaar frituurvet minder lang mee?

Gemiddeld moet een vloeibaar frituurvet iets eerder worden vervangen dan vast frituurvet. Echter, er is inmiddels een uitgebreid assortiment vloeibare frituurvetten, verschillend in onder andere duurzaamheid. Hiermee wordt ingespeeld op de verschillende eisen en wensen van de ondernemer.

Hoe lang een frituurvet gebruikt kan worden is afhankelijk van hoe het gebruikt wordt. Filteren en verantwoord gebruik verlengt de levensduur van vloeibaar vet. Frituur daarom volgens de Spelregels Verantwoord Frituren, voor een optimaal resultaat voor u én voor uw klant!

Wat zijn eigenlijk transvetzuren?

Transvetzuren zijn net als verzadigde vetten ongezond omdat zij het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Een hoger cholesterolgehalte geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. De overheid adviseert daarom zo min mogelijk transvetzuren te eten. In vloeibaar frituurvet met het beeldmerk Verantwoord Frituren zitten weinig transvetzuren, maximaal 5 procent.

Waarom is vloeibaar frituurvet gezonder?

In vloeibare frituurvetten zitten in vergelijking met vaste frituurvetten veel goede, onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte. Het gebruik van vloeibaar frituurvet past in het streven van de overheid om trans- en verzadigde vetten te verlagen.

Welk vloeibaar frituurvet moet ik kiezen?

Omdat geen enkele situatie hetzelfde is, en omdat iedere ondernemer zijn eigen eisen en wensen heeft, is er een uitgebreid assortiment vloeibare frituurvetten. Deze vloeibare frituurvetten verschillen onder andere in prijs, levensduur en hoeveelheid onverzadigde vetzuren.

Is patat gebakken in vloeibaar frituurvet minder lekker?

Bij veel ondernemers bestaat de indruk dat frites gebakken in vloeibaar frituurvet minder smakelijk zijn. Dat dit echter een fabel is, blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond, waarin de smaak van patat uit cafetaria’s die of vast of vloeibaar frituurvet gebruiken getest werd. Cafetariaondernemers die bakken in vloeibaar frituurvet blijken, evenals hun collega’s die in vast frituurvet bakken, heel goed in staat een smakelijk product te maken. Vloeibaar frituurvet brengt dus geen negatief smaakeffect met zich mee. Frituur daarom in vloeibaar frituurvet, voor een smakelijk en verantwoord frituurresultaat.

Is er een vloeibaar frituurvet dat geen vette aanslag in de pan veroorzaakt?

Er is een uitgebreid assortiment vloeibare frituurvetten die verschillen in onder andere prijs, levensduur, sensorische aspecten, en hoeveelheid onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn onder te verdelen in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Heeft u problemen met een vette aanslag in de pan, dan kan het helpen om te kiezen voor een vloeibaar frituurvet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Vraag hiervoor uw frituurvetleverancier om advies.

Maar ik ben erg tevreden met mijn vaste vet. Waarom zou ik overstappen?

Kiezen voor vloeibaar frituurvet met veel onverzadigde vetzuren en een goed gebruik van deze frituurvetten sluit aan bij het beleid van de Nederlandse overheid, de Keuringsdienst van Waren, het Voedingscentrum en de Consumentenbond. Frituren in vloeibaar frituurvet past in een verantwoorde voeding en kan daarom bijdragen aan imago, omzet, marges én de toekomst van de branche.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels