artikel

Vrede

Fastfood

Ik weet het: het verhaal is al wat oud toen ik me afvroeg waarom in de snackwereld veel van die woeste namen worden bedacht voor snacks. Patatje oorlog, berenklauw, patatje ziekenhuis. Daarmee plaatst de snackwereld zich in een hoek waarin het niet wil zitten, volgens mij.

Vrede

Ik begrijp bovendien niet dat een naam als patatje oorlog is ingeburgerd. Maar de naam patatje oorlog bekruipt me niet direct het gevoel van: hé, dat is lekker. Ik zou kiezen voor patatje vrede. Daar is in de wereld meer behoefte aan. Denk bij een naam voor een nieuwe creatie vooral aan de associatie van lekker en vriendelijk, zoals patatje zomer (zon) of patatje feest (gezellig). Als je zelf iets bijzonders hebt bedacht, kun je daar gerust je eigen naam aan verbinden: patatje Jansen of de gehaktbal van Ben. Dat geeft aan dat het om iets speciaals gaat. Anders vertrouw je niet je naam aan het product toe.

Denk bij een nieuwe naam vooral aan de associatie die het oproept. Voor veel mensen is het eten van een snack een klein feestje. Ze willen genieten van hun kroket, frikandel, patat. Snacks die verantwoord zijn bereid: ja, ook dat. Maar het moet vooral lekker zijn. Met een patatje oorlog straal je dat feestje niet. Daar heb ik andere beelden bij. Een zomers patatje, of de gehaktbal van Ben, klinkt mij betreft een stuk vriendelijker.

Harrie Leijten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels