artikel

Cafetaria Top 100 nummer 5: Verhage Haamstede, Burgh-Haamstede

Fastfood

Verhage Haamstede van Steffen Costerus is een echt seizoensbedrijf. Ondanks de grote drukte ‘s zomers worden servicetijden op een zeer gastvriendelijke wijze ruimschoots gehaald.

Cafetaria Top 100 nummer 5: Verhage Haamstede, Burgh-Haamstede
Cafetaria Top 100 nummer 5: Verhage Haamstede, Burgh-Haamstede

Bij deze Verhage is het superdruk in de zomer en rustig in de winter. De laagste en hoogste maandomzet spreken boekdelen. ‘Die varieert tussen de €15.000 en meer dan €52.000.’

Het toeristische karakter van de plaats maakt het ook moeilijk om ‘s zomers aan voldoende personeel te komen. De concurrentie is immers groot. Dat Costerus soms wel eens een extra handje kan gebruiken, zie je terug in de personeelskosten. Die bedragen slechts 6 procent. ‘In de zomer zou ik soms wel meer medewerkers willen inzetten, maar ze zijn niet te vinden.’

Ook tijdens het mystery-guest-bezoek is de bezetting krap. Toch gaat het er in alle drukte opmerkelijk gastvriendelijk aan toe. Met een brede lach wordt de bestelling opgenomen en aan tafel geserveerd. Bij het afscheid wordt ons op het hart gedrukt vooral van het lekkere weer te genieten.

Verbouwing

Drie jaar geleden bouwde Costerus een stuk aan om een heren- en damestoilet te installeren, nodig om een vergunning te krijgen om ook een drankje te kunnen serveren. Broodnodig in een plaats waar de concurrentie maar één deur verder zit. ‘Toeristen willen niet alleen frisdrank bij hun maaltijd, maar bijvoorbeeld ook een biertje.’ Er staan ook kleine flesjes wijn op de kaart. ‘We verkopen er niet zo veel, maar ze zijn belangrijk om geen klandizie mis te lopen.’

www.haamstede.verhage.nu