artikel

Geef saus een eigen identiteit

Fastfood 729

Ook met sauzen kun je innoveren en extra omzet generen. Zorg voor een eigen identiteit door kruiden of specerijen aan de saus toe te voegen, of door de gast een emmertje voor thuis mee te geven. Bied bij een patatje met niet standaard fritessaus aan, maar ook mayonaise. Want deze saus is bezig met een comeback.

Geef saus een eigen identiteit

Voor de winter adviseert Arjan Dijk, commercieel directeur van Oliehoorn, om voor de wat zwaardere sauzen te kiezen. ‘Onze Brander mayonaise bijvoorbeeld is heel geschikt. Deze mayonaise heeft een hoog aandeel olie van bijna 80 procent. Peper en mosterd en een unieke kruidenmix geven de saus een onderscheidende smaak. De Brander-mayonaise past onder meer uitstekend bij een bittergarnituur of een kroket met een bijzondere vulling.’ Ook de Zigeunersaus van Oliehoorn is volgens Dijk een aanrader om in de winter te serveren bij bijvoorbeeld kip of schnitzels. ‘Dit is een rijk gevulde, warme saus met zichtbare stukjes groenten erin.’

Hij raadt aan om eens een eigen draai aan de Oliehoorn-mayonaise te geven. ‘Meng de mayonaise bijvoorbeeld met truffeltapanade, met wasabi of een mix van kruiden. Zo kun je heel gemakkelijk een eigen identiteit aan de saus te geven en de mayonaise met een eigen naam serveren.’

Kiezen voor smaak

Mensen kiezen tegenwoordig weer voor smaak, merkt Dijk. ‘Een aantal jaren geleden was er een tendens naar lightproducten en kwamen er vragen naar fritessauzen die steeds minder olie bevatten, tot wel 10 of zelfs 5 procent. Nu gaan we de andere kant op en wordt er naast de reguliere 25 procent-olie, ook steeds meer gevraagd naar fritessaus met 35 procent olie.’

Daarnaast merkt hij dat mayonaise weer meer in de belangstelling komt. Cafetariahouders kunnen daar op inspelen door naast fritessaus ook mayonaise aan te bieden. ‘Als iemand een patatje met bestelt, wordt er in veel gevallen niet gevraagd of diegene er fritessaus of mayonaise bij wil hebben. Door de klant keuze te bieden, laat je zien dat je meedenkt. Bovendien kun je je marge verhogen. Voor mayonaise kun je een dubbeltje meer vragen en dat scheelt al snel €20 opbrengst meer per emmer.’

Vers getapt

Om de sauzenverkoop nog aantrekkelijker te maken, heeft Oliehoorn het concept ‘Vers getapt’ gelanceerd, dat inmiddels in een groot aantal cafetaria’s wordt toegepast. ‘Onze ervaring is dat consumenten de sauzen die de specialist verkoopt lekkerder vinden smaken dan de sauzen die ze thuis in de koelkast hebben staan. Daar spelen we met Vers getapt op in. Cafetariahouders kunnen op verzoek van de klant een emmertje met 180 ml Oliehoorn-fritessaus, curry, Brander-
mayonaise of Wimpiesaus tappen voor thuis.’

Tot slot adviseert de commercieel directeur om het verhaal achter het product te vertellen. ‘Hiervoor hebben we voor lunchrooms en restaurants ‘rondelletjes’ met een verhaal beschikbaar, die over een schaaltje met saus gelegd kunnen worden. Zo krijgen gasten meer gevoel bij de saus en kun je je als horecaondernemer nog meer onderscheiden.’

Zelf maken

Volgens Lars de Leeuw, accountmanager van Van Wijngaarden, is het zelf maken van sauzen een belangrijke trend. ‘Onze Zaanse mayonaise vormt een uitstekende basis om zelf eindeloos mee te variëren. Deze mayonaise kan op zichzelf al bijna bij elk gerecht worden geserveerd, maar daarnaast kan de creatieve kok zelf kruiden en specerijen toevoegen die passen bij winterse gerechten. Denk hierbij aan verse kruiden of rode bietenpoeder om de saus een aparte kleur te geven of Sriracha om een pittige mayonaise te creëren.’ Hij besluit: ‘Door creatief te zijn, kun je een eigen smaak creëren.’

 

paprika1Paprikamayonaise

Ingrediënten:

  • 2 puntpaprika’s
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1/2 knoflookteentje
  • peper en zout
  • 2 lepels olijfolie
  • 1 tube Zaanse mayonaise
  • 7 lepels water

Voorbereiding:

Snijd de paprika’s doormidden en haal de zaadlijsten eruit, snijd deze in grove blokken.

Bereiding:

Bak de paprika’s in een koekenpan met olie, knoflook en water helemaal gaar (smoren). Als het vocht verdampt is, is de paprika gaar, mix deze met peper, zout, limoensap en Zaanse mayonaise. Zet koud weg.

Presentatie:

Neem wat kant-en-klare hummus, spuit deze in een glaasje, spuit er wat aubergine- en paprikamayonaise bij en strooi er wat gehakte olijfjes over. Serveer met een gefrituurd groentenchipje.

 

aubergineAuberginemayonaise

Ingrediënten:

  • 1 tube Zaanse mayonaise
  • 1 aubergine
  • 1/2 knoflookteentje
  • peper en zout

Voorbereiding:

Pof de aubergine een uurtje in de oven op 170ºC.

Bereiding:

Snijd de aubergine doormidden en haal het vruchtvlees eruit. Bak in een koekenpan in een beetje olijfolie de auberginepulp en knoflook kort op. Breng op smaak met peper en zout, laat afkoelen en mix met de Zaanse mayonaise. Zet koud weg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels