artikel

Groeiende aandacht voor interieur en terrasaankleding bij cafetaria’s

Fastfood 454

Met het interieur van je zaak kun je het gevoel van gastvrijheid extra kracht bijzetten. Vintage en industrieel zijn nog altijd de trends in deze branche. Ook investeren ondernemers steeds mer in terrassen. ‘Kijk welke trends het beste bij jouw gasten passen en loop niet klakkeloos achter een bepaalde mode aan.’

Groeiende aandacht voor interieur en terrasaankleding bij cafetaria’s
De smaak van een product komt meer tot zijn recht in de juiste omgeving met de juist sfeer, zoals bij cafetaria-eethuis Family Fijnaart.

Cafetaria’s spelen met hun interieur steeds meer in op trends, ziet Suzanne Buijs, ontwerpster bij Homint. ‘De uitstraling van het interieur is van hoger niveau dan voorheen. Denk aan vintage stoelen, industriële tafels, stoere barkrukken en hanglampen. Hier spelen we op in door het bedenken en aanbieden van een bijpassende uitstraling en opstelling van het meubilair. Een afwisseling van stoelen, banken en barkrukken, vierkante en ronde tafels. Met verschillende stofferingen kun je ook heel veel effecten creëren.’

Interieur cafetaria’s steeds huiselijker en sfeervoller

Het vinden van de juiste balans in het interieur is erg belangrijk, zegt Buijs. De smaak van een product komt meer tot zijn recht in de juiste omgeving met de juiste sfeer. Een goed voorbeeld volgens haar is cafetaria-eethuis Family Fijnaart. ‘Elke ruimte is weer anders en elke cafetaria is anders. Wil je je interieur vernieuwen, verdiep je dan goed in de behoefte en wensen van je gasten. Kijk welke trends het beste bij hen passen en loop niet klakkeloos achter een bepaalde mode aan. Houd de basis neutraal en zorg voor sfeerelementen die later gemakkelijk aan te passen zijn. Een ‘tijdloos’ interieur bestaat volgens mij niet; de tijd staat namelijk niet stil. Trends zijn altijd in beweging.’

In het interieur van cafetaria’s wordt functionaliteit in toenemende mate gecombineerd met huiselijkheid en sfeer, zegt Roy Keultjes van Satelliet Meubelen. ‘We zien een verschuiving naar specialistische concepten, waarbij het interieur geheel in stijl is met bijvoorbeeld de biologische producten die er worden verkocht. Ook zien we veel blurring-concepten, zoals de combinatie cafetaria/brasserie.’

Gastvrij interieur

Met je interieur kun je het gevoel van gastvrijheid versterken. ‘Het meubilair dient het concept te bevestigen’, aldus Keultjes. ‘Onze collectie past zich aan op de trends in de markt, zonder daarbij de functionaliteit uit het oog te verliezen. Producten met een ‘wow’-factor, die passen binnen de hedendaagse concepten; industrieel en vintage. Een goed voorbeeld hiervan is vers friethuys Perron 3 in Tilburg (zie foto, red.).’

Door met je interieur de perfecte sfeer te creëren, zorg je dat gasten langer blijven zitten en meer bestellen. ‘Het interieur moet gastvrijheid uitstralen’, zegt Keultjes. ‘In een warme, huiselijke omgeving voelen gasten zich prettiger. In het concept moet ook iets unieks aanwezig zijn; of dat nu aan de productzijde is, in de dienstverlening of in het interieur. Op deze manier blijf je in herinnering bij de gast en wordt het specifieke verhaal verder verteld. Ook voor je interieur geldt: durf anders te zijn dan anderen. Let op de verhouding tussen functionaliteit en sfeer. Wil je binnenkort verbouwen, kijk dan eerst rustig om je heen om inspiratie op te doen.’

Aandacht voor terrasaankleding

teakhouten terrasaankleding

Café ’t Bonte Paard in Laren heeft onlangs terrasmeubelen van teakhout aangeschaft.

Behalve voor het interieur is er bij cafetaria’s ook groeiende aandacht voor het terras en terrasaankleding. Horeca Terras Service is gespecialiseerd in terrasmeubelen van teakhout. ‘Teakhout is duurzaam en heeft een tijdloze, luxe uitstraling’, zegt mede-eigenaar Ed Schut. ‘Uit onderzoek blijkt dat gasten sneller plaatsnemen op een terras met teakhouten meubelen dan op een terras met kunststof meubelen. Het moet natuurlijk wel bij je zaak passen. Vaak zien we ook de combinatie met industrieel: bijvoorbeeld een teakhouten tafelblad met een onderstel van glad staal.

De tafels op terrassen worden steeds kleiner volgens Schut. ‘Tafelbladen van 60 bij 60 centimeter of 70 bij 70 centimeter zijn onze hardlopers. Hiermee richt je je terras zo efficiënt mogelijk in. Natuurlijk wissel je het af met wat grotere
tafels en zorg je nog altijd voor ruime looproutes. Als bedienend personeel niet goed bij de tafels kan komen, gaat er veel geld verloren.’

Loungesets worden minder populair, merkt Schut. ‘Op de plek van een loungetafel kun je al gauw drie tot vier gewone tafels kwijt. Loungesets zorgen dat gasten langer blijven zitten, maar het consumptiegedrag is relatief laag. Een combinatie van tafeltjes en een loungeset is altijd goed, áls je die ruimte hebt.’

Winterterras

Schut adviseert een deel van het terras het hele jaar buiten te zetten. ‘Al zijn het maar drie tafels. Daarmee laat je wel zien dat je er bent. Mensen hebben de behoefte om buiten te zitten en dat zijn echt niet alleen de rokers. Een groeiend aantal ondernemers biedt ook een terrasgedeelte voor niet-rokers.’ Maak het terras extra aantrekkelijk met buitenkachels, dekentjes, bloemen en leesvoer, tipt Schut. ‘Wij verkopen warmtekussens van Stoov. Deze elektrisch verwarmbare kussens zijn zo’n anderhalf jaar op de markt en worden steeds populairder. Felle kleuren, zoals mintgroen, rood of geel, zijn trendy. Die doen het ook erg goed bij teakhout, dat vergrijst. Zo kun je klassiek combineren met modern.’

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels