artikel

Hamburgertour met Diego Buik door Rotterdam

Fastfood 41

Drie restaurants, drie burgers en één specialist in de hamburgerhoofdstad van Nederland; chef Diego Buik ging samen met Snackkoerier langs zijn favoriete plekjes in Rotterdam.

Hamburgertour met Diego Buik door Rotterdam
(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Rotterdam – Tour langs 3 hamburger restaurants met Diego Buik – Restaurant Burger Club

Als hamburger koning Diego Buik door zijn thuishaven Rotterdam loopt, wordt hij overal aangesproken en omhelsd door plaatselijke horecaondernemers. Diege Buik, sinds mei  2017 chef van restaurant South of Houston in Den Haag, heeft in Rotterdam de laatste jaren flink naam  gemaakt en staat ook wel bekend als de hamburgerkoning. In 2015 werd zijn burger van kalf en rund met ham, gebakken ei en hollandaisesaus uitgeroepen tot beste van de stad.

Nu hangt de nationale en internationale pers constant aan de lijn, vanwege de krankzinnig dure hamburger die hij onlangs maakte. Buik vestigde er een wereldrecord mee: de burger – met onder meer kaviaar, kreeft, truffel en Waygu – kost meer dan €2000. Stiekem gaat zijn echte liefde uit naar iets simpelers, maar toch kwalitatief. Hij zocht voor Snackkoerier drie plekken uit die, volgens hem, de beste burgers van Rotterdam serveren.

Hamburgerhoofdstad met Diego Buik

‘Ik vind dat Rotterdam de hamburgerhoofdstad van Nederland is’, zegt Buik, nadat we op het zonnige terras van Baek Food & Drinks op de Blaak onze eerste hamburger hebben besteld. ‘Voor mijn gevoel is het in deze stad begonnen. Ik ben daar zelf een beetje verantwoordelijk voor geweest, zo’n jaar of zeven geleden. Ik kwam toen net uit Engeland waar hamburgers heel erg booming waren. Ik ging in Rotterdam bij eetcafé Opa werken, daar heb ik mijn eerste hamburger op de kaart gezet. Nog geen jaar later kwamen de eerste hamburgerzaken in Rotterdam.’

De Baek Burger, met kalfsvlees en birambimayonaise, valt goed. Birambi is een Surinaamse vrucht die voor pittigheid zorgt. Het broodje wordt gemaakt door de Bakkerswerkplaats in Rotterdam, die veelal met kansarme mensen werken. Bij Baek kunnen gasten kiezen uit verschillende sauzen voor op de burger. ‘Dat vind ik heel goed. En deze saus is geweldig’, zegt Buik na zijn eerste hap. ‘Het kalfsvlees heeft een goede smaak en het is een keer iets anders. Verder is het een simpele burger, maar met heel veel smaak. En gewoon Hollandse kropsla, dat is toch prima?’

hamburger

Eén van Buik’s favorieten: de Baek Burger van Baek Food & Drinks in Rotterdam.

Vieze handen

Terwijl we naar het volgende restaurant lopen, vertelt Buik waarom Rotterdam de hamburger al vroeg omhelsde. ‘Dat is vrij logisch. Een hamburger is comfort food, iedereen kent het. Het is simpel, maar als het goed is, erg lekker. Je krijgt er vieze handen van, maar een goed gevoel. Dat past heel erg bij de Rotterdamse mentaliteit en het sluit aan bij de urban feel van de stad.’
Bij Ter Marsch & Co in de Witte de Withstraat weten ze hoe ze een goede hamburger moeten maken. Ter Marsch won in 2015 Beste hamburger van Nederland en ze hebben prijzen gewonnen tijdens het World Food Championship in de Verenigde Staten. ‘De eigenaar heeft op topniveau gekookt’, weet Buik te vertellen. ‘En dat merk je aan zijn burgers.’

hamburger

Toastsmaak

We kiezen echter niet één van de prijswinnende burgers, maar de Ter Marsch Classic. Deze bestaat uit Scottisch Angus beef, jonge sla, tomaat, augurk, licht gegrilde Spaanse ui en Ter Marsch-saus. De presentatie (op een plankje met een verkreukeld wit papiertje onder de burger) is eenvoudig, maar laat de hamburger schitteren. Net als de eerste is ook dit een simpele burger, maar door de details in de bereiding van hoog niveau. ‘Het briochebroodje is even getoast in de oven waardoor hij zo donker is. Die toastsmaak komt gelijk omhoog en geeft net even een extra dimensie aan je burger.’

De hamburgertrend is volgens Diego Buik inmiddels geen trend meer, maar een vast item op het menu. ‘Iedereen dacht toen dat het weer zou overwaaien. Alleen al hier in de Witte de Withstraat vind je vandaag de dag tien zaken waar je een hamburger kunt eten. En ik heb altijd burgers op de kaart gezet in zaken waar ik gewerkt heb.’

Leestip
Lees ook: 9 tips van Diego Buik voor de perfecte burger

hamburger

De Ter Marsch Classic van Ter March & Co in Rotterdam, ook een favoriet van Diego Buik. 

Prijswinnende burgers

Ook bij de laatste spot die Buik heeft uitgekozen geen tekort aan prijswinnende burgers. Burger Club aan de Nieuwe Binnenweg heeft de Beste Hamburger van Rotterdam 2016 én 2017 op de kaart staan. Je kunt hier zelf kiezen welk hamburgervlees je wilt hebben, weet Buik. ‘MRIJ, Waygu of Ibérico-varken. De rest van de burger – broodje, garnituur en saus – blijven hetzelfde. Dat maakt deze plek goed.’

We gaan voor de Burger Club Special, winnaar van 2017, met Ibérico. Daar komt Ibérico-ham, vleestomaat, boerenbrie, gegrilde artisjok, zwarte olijven en truffelmayonaise bij. Wederom een heerlijke burger, waarbij de Ibérico een heel specifieke en unieke smaak afgeeft. ‘Alles klopt aan deze burger’, zegt Buik na zijn laatste hap. ‘Je proeft alle smaken terug zonder dat er eentje te veel overheerst.’

Voor cafetaria’s zijn dit soort hamburgers wellicht niet altijd haalbaar, weet ook Buik. ‘Maar het kan wel inspirerend zijn. Misschien voor de bereidingswijze of een ingrediënt dat je kunt gebruiken. Je kunt ook getriggerd worden door iets kleins, waarmee je wel je eigen hamburger beter kunt maken.’

hamburger
Burger Club Special, winnaar van 2017, met Ibérico.  

Perfecte hamburger

Wat is dan uiteindelijk de perfecte hamburger volgens Buik? ‘Ik vind dat je in een hamburger alles terug moet kunnen proeven: iets hartigs, een zuurtje, een bittertje en een zoetje. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, of duur. Met een briochebroodje heb je een zoetje, met een augurk een zuurtje en met sla een bittertje. En ketchup, dat is een zuur en zoet tegelijk. Een goede burger hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik ben heel erg van de simpele hamburger. Als je één burger op de kaart zet die gewoon heel goed is, ben ik tevreden.’

>> Meer lezen over Diego Buik?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels