artikel

Zo geef je je hamburger een eigen stempel

Fastfood 971

Goed gekruid, lekker sappig en vergezeld door een robuust broodje, verrassende topping en bijzondere saus; de premium hamburger is geen hype, maar een blijvertje. Leveranciers over de spelregels voor succes: ‘Bied keuze en variatie. Onderscheid je in smaak – ook als het gaat om het broodje en de saus – en wees creatief met presentatie.’

Zo geef je je hamburger een eigen stempel
De Homestyle Angus Burger van Salomon.

Luxe hamburgers lijken de nieuwe norm te zijn. Hoe blijf je je onderscheiden? Personalisatie, diversiteit en creativiteit zijn volgens Simon Rollingswier, algemeen directeur van Levo, erg belangrijk. ‘Bied een breed aanbod verschillende burgers, broodjes, toppings en sauzen, en laat gasten hun gerecht zelf samenstellen. Mensen waarderen keuzevrijheid en zo creëer je bovendien meer interactie.’

Mooie groentesalade

Probeer af te stappen van het traditionele, tipt de olie- en sauzenproducent. ‘Gebruik nieuwe combinaties van sauzen, groenten en vlees. Presenteer geen standaardsalade als bijgerecht, maar een mooie groentesalade op een bord dat nét even anders is. Door in te zetten op trends als lokaal, vers en ambachtelijk, presenteer je een unieke hamburger in plaats van een standaardburger. Laat je ook inspireren door andere landen. In Spanje bijvoorbeeld is de minihamburger met gekaramelliseerde ui, kaas uit de regio en ketchup populair.’

Huisgemaakte saus

Ook met hamburgersauzen kun je eindeloos variëren. Rollingswier raadt aan om een goede basis in huis te hebben en van daaruit combinaties te maken. ‘Met mayonaise, frietsaus, ketchup, curry, mosterd, cocktailsaus en knoflooksaus. Daarmee maak je zelf ook de lekkerste huisgemaakte sauzen, bijvoorbeeld truffelmayonaise. Op aanvraag ontwikkelen wij specifieke sauzen. Alle sauzen die we produceren, zijn glutenvrij.’

Naast een runderburger, bieden ook steeds meer cafetaria’s burgers van kip, lamsvlees en vis aan. Ook de vegaburger is hip. Elke soort vraagt om een eigen saus. ‘Een runderburger combineert vaak goed met mayonaise (of frietsaus) en ketchup’, weet Rollingswier. ‘Wil je iets meer pit, dan kies je voor curry in plaats van ketchup. Ook mosterd leent zich goed op een broodje hamburger, zeker met mayonaise of een beetje ketchup. Daarnaast is cocktailsaus heel geschikt, bijvoorbeeld voor een kip- of lamsburger.’

 

 

hamburgers

Elke hamburger vraagt om een eigen saus, zegt Levo, dat zelf glutenvrije sauzen produceert.

 

Minihamburgers

Ook Oscar Visser, commercieel manager bij Topking, ziet dat de klassieke hamburger nog altijd onverminderd populair is. Minihamburgers vormen volgens hem een nieuwe trend. Met het concept Sliders 66 biedt Topking minihamburgers aan in drie varianten: lam, kalf en rund.

‘Consumenten proeven graag meerdere hapjes’, weet Visser. ‘Onze ambachtelijke, robuuste minihamburgers worden veelal geserveerd bij shared dining-concepten. Ze zijn eenvoudig en in korte tijd te bereiden. Hiermee kun je gemakkelijk een totaalconcept aanbieden, waarbij de klant kan kiezen uit verschillende verrassende smaakcombinaties. Daarnaast bieden we een Sliders 66 Rund-bouwkit aan, waarbij naast de burgers ook de broodjes, saus en prikkers worden geleverd.’

Visser geeft nog een recepttip mee: ‘Probeer eens een lamsburger met een bijzondere garnering. Bijvoorbeeld zachte geitenkaas, gegrilde courgette, rode biet en pikante hummus. Zo maak je in een handomdraai een pikante hummusburger. Presenteer verschillende soorten minihamburgers op een houten plank of een leisteenplank, en steek er een prikker doorheen. Creëer een speelse look door de burgers op verfrommeld, bruin bakpapier te presenteren.’

Smaak benadrukken

Authentiek en ambachtelijk zijn belangrijke kernwaarden voor de premium hamburger. Remia speelt hierop in met de Burger & Grill-sauzen en Remia’s Legendary Real Tasty Mayonnaise, verkrijgbaar in de varianten Classic Recipe, Rosemary Seasalt, Lemon Pepper, Garlic Sriracha en Black Truffle.

‘Een goede saus vult de smaak van de hamburger goed aan’, zegt productmanager Ellen van Geenen. ‘Het hartige van het vlees, het zoete van het brood en de frisheid van de sla vragen om een zuurtje of pepertje van de saus. Ook is de dikte van de saus van groot belang om de hamburger mooi te presenteren en serveren.’

Bij rundvleesburgers zijn de Remia Burger & Grill-sauzen (Smokey Hot Cocktail, Burger Relish, Smokey BBQ, American Garlic en Creamy Bacon Style) een uitstekende smaakmaker volgens Van Geenen. ‘Denk aan Smokey BBQ of Burger Relish-saus. Daarmee benadruk je de smaak van gegrild vlees.’

Bij lamsvlees adviseert ze meer uitgesproken sauzen, zoals de American Garlic-saus uit de Burger & Grill-serie of de Black Truffle Mayonnaise uit de onlangs geïntroduceerde range Legendary Real Tasty Mayonnaise. ‘Bij een kipburger is de saus de absolute smaakmaker van het gerecht, omdat de smaak van kip vrij mild is. De Rosemary Seasalt en Lemon Pepper Mayonnaise combineren ideaal met kip.’


‘Creëer een speelse look door de burgers op verfrommeld, bruin bakpapier te presenteren’

-Oscar Visser van Topking


 

Black Jack’s Burger

De Remia Burger & Grill-sauzen vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten. Dit biedt inspiratie voor de namen van de burgers, tipt Van Geenen: ‘Noem een rundvleesburger met barbecuesaus bijvoorbeeld een Black Jack’s Angus Beef Burger, en een pittige kipburger een Blazing Luke’s Chili Chickenburger. Met de exclusieve Burger & Grill-serveerplank en het bijpassende hamburgervel of de Legendary Mayonnaise wrapping papers presenteer je jouw burger geheel in stijl; stoer, robuust en uiterst smaakvol. Een frituurmandje met frites, een bakje saus en een frisse salade maken het geheel helemaal af!’

Luxe broodjes

Marco van Wijk, marketingmanager Bakkerij & Foodservice bij Vandemoortele, ziet dat ondernemers steeds meer zoeken naar vernieuwende ingrediënten voor het traditionele broodje hamburger. Ook het broodje krijgt een upgrade. ‘De consument wil worden verrast met een luxe broodje, gezond en vol van smaak en afgestemd op het type burger’, aldus Van Wijk. Hij adviseert altijd een broodje te kiezen dat iets groter is dan de hamburger, zodat deze makkelijker is vast te houden.

Focaccia’s

Vandemoortele biedt verschillende soorten luxe broodjes voor gourmetburgers. ‘Bijvoorbeeld de Banquet d’Or Flaguette meergranen of Carré meergranen, voor een gezonde ‘bite’ met de verschillende granen’, schetst Van Wijk. ‘Ook ons Banquet d’Or Kaasbolletje is een goede aanvulling, bereid met gesmolten kaas als topping. Met onze Italiaanse broodspecialiteiten van Lanterna spelen we verder in op de trend van bijzondere broodjes. Met onder meer verschillende focaccia’s, bereid met olijfolie, al dan niet voorgesneden. Voor de presentatie steek je er een steakmes verticaal in om alles een stoer uiterlijk te geven en het broodje bij elkaar te houden.’

Originele kipburger

Vleesvariaties zijn zeker in opkomst, ziet ook Van Wijk. ‘Bijvoorbeeld kip, lam en zelfs vegetarische burgers nemen toe in populariteit. Stem het broodje af op het type burger. Kies bij een burger van lamsvlees eens voor de Italiaanse Focaccia rozemarijn. Bij een kipburger adviseren we een Banquet d’Or Flaguette Toscane; ook een bijzonder Italiaans broodje, dat stukjes zongedroogde tomaat en zwarte olijven bevat. Met wat sla en een lekkere saus als topping, creëer je een originele kipburger.’

hamburgrer

De meergranenbol van Vandemoortele.

Black Angus Beefburger

Hamburgers zijn en blijven hot. Daarvan is ook Maurice de Kroon, marketingmanager bij Vanreusel, overtuigd. ‘Omdat je zo veel kunt variëren met burgers, zie ik de hamburger voorlopig nog wel populair blijven. Nieuwe burgers inspireren nieuwe consumenten.’ Vanreusel introduceerde onlangs twee nieuwe burgers. ‘De Black Angus Beefburger is een kwaliteitsproduct waarmee je je gast een echt topproduct voorschotelt. Verkrijgbaar in 100 gram en 60 gram. De Krokante Kipburger van Vanreusel is een zeer krokante hamburger om te presenteren met bijvoorbeeld ananas, en ook scherp geprijsd. In ons nieuwe magazine ‘Vanreusel inspireert’ staan meer menusuggesties. Ook de hamburger komt hierin terug.’

Food pairing

Volgens Yves Decat, brand & communication manager bij Lantmännen Unibake, zullen steeds meer cafetaria’s in de toekomst hamburgers van een hoger niveau serveren. ‘De tijd dat hamburgers simpel fastfood waren, ligt al lang achter ons. Het is de nieuwe gastronomie. Door burgers meer premium te maken, kun je er als ondernemer hogere marges op behalen en dus meer winst maken’, stelt Decat. ‘Het basisprincipe van een burger is relatief eenvoudig, maar er zijn oneindig veel richtingen, recepten en combinaties mogelijk om te blijven evolueren.’

Beer Bun

Lantmännen Unibake introduceerde onlangs de Glutenvrije Hamburger Bun, een broodje dat individueel wordt verpakt. ‘Onze trendwatchers zorgen dat we snel kunnen inspelen op nieuwe trends, waardoor we op regelmatige basis nieuwe producten lanceren, die ook tijdelijk kunnen zijn’, zegt Decat. ‘De Beer Bun is hiervan een goed voorbeeld, verrijkt met pils engetopt met tarwevlokken. De voorgesneden buns hoeven enkel te worden ontdooid en kort te worden getoast, voor de perfecte smaak.’

hamburgers

De Lantmännen Unibake Steakhouse bun

Pulled Chik’n burger

Remco Kerssens, operationeel directeur bij Salomon Food World, ziet dat veel hamburgerrestaurants ook hotdogs en pulled meat aanbieden. Salomon introduceerde onlangs de Pulled Chik’n burger, geplukte kipfilet in de vorm van een hamburger. De patty is direct vanuit de diepvries in een paar minuten te bereiden op de bakplaat. ‘Dit geeft de mogelijkheid de hamburgerrange uit te breiden en tegelijkertijd zekerheid te hebben van een nauwkeurige kostprijscalculatie, snelle bereiding en geen derving’, zegt Kerssens. ‘Omdat de Pulled Chik’n burger na het bakken makkelijk met een vork uit elkaar is te trekken, kun je eindeloos variëren; bijvoorbeeld op een hotdogbroodje of in een wrap.’

Gasten zijn volgens Kerssens op zoek naar een homemade look. ‘Wij zien dat terug in de populariteit van onze Homestyle burger. Die onderscheidt zich door zijn handgemaakte uiterlijk. De ondernemer lift mee op het succes van de homemade look, maar hij heeft geen derving, doordat het vriesverse product direct uit de vriezer komt.’

Asian Burger Bun

Vooral in de grotere Europese steden ziet Kerssens steeds meer burgers verwerkt in een Aziatische receptuur. ‘Wij hebben onlangs de Asia Burger Bun geïntroduceerd, een gestoomd Aziatisch broodje. In combinatie met bijvoorbeeld Aziatische toppings, speel je hiermee gemakkelijk in op de Aziatische trend. Gebruik bijvoorbeeld wasabi of kimchi.’

Nicheproducten

Volgens Kerssens eet de gast nog altijd bij voorkeur een rundvleeshamburger, gevolgd door een kipburger. ‘Wij zien heel duidelijk dat de vraag naar kipburgers zich het sterkst ontwikkelt. De vraag naar burgers van lamsvlees of een vegetarische variant, is nog zeer minimaal vergeleken met rund of kip. Toch is het goed om wat nicheproducten op de kaart te hebben, zoals een goede vegaburger, zodat je iedereen kan bedienen. Verras je gasten ook met andere serveersuggesties. Waarom niet je burger serveren op een kleine grill bijvoorbeeld?’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels