blog

Internetcolumn Ton Vis: Vloeibaar frituurvet

Fastfood

Liepen we zo’n tien jaar geleden nog door de zaak te rennen met een bak vol vet, tegenwoordig gebeurt het filteren en vet afvoeren door een prachtig systeem. Alle zorgen over verbranden en vet knoeien behoren gelukkig tot het verleden…

Internetcolumn Ton Vis: Vloeibaar frituurvet

Het is zaterdag rond het middaguur als er een medewerker naar me toekomt met de vraag hoe het komt dat het zo glad is achter de vitrine. Als ik de voordeur van de oven open, blijkt dat onze pomp een lekkage heeft. Langzaam druppelt het vet over de vloer en veroorzaakt de gladheid.

In de tijd dat we nog in hard vet bakten, was dit niet zo’n probleem. Even laten stollen, wegschrapen, flink wat zout erover, en je kon zonder al te veel risico doorwerken. Dat verhaal gaat niet op met vloeibaar vet.

We kunnen het lekken van de pomp maar met moeite stoppen en het vloeibare vet zoekt intussen het laagste punt op. De vloer verandert in een schaatsbaan.

Ik pieker me suf hoe ik het vet onder uit de frituuroven weg kan krijgen. Met een schep kom je er niet bij en zolang het niet weg is blijft het op de grond druppelen.

Dan komt er een jonge medewerker op een lumineus idee. We hebben toch een waterstofzuiger roept hij, waarom zuigen we daar het vet niet mee op? Het lukt, probleem opgelost.

Medewerkers met zulke heldere momenten verdienen een pluim.

Ton Vis

Eigenaar Kwalitaria ’t Centrum Oostvoorne

Meer blogs van Snackkoerier:

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels