Meer winst voor ketchupfabrikant

Meer winst voor ketchupfabrikant

Het Amerikaanse H.J. Heinz, fabrikant van ketchup, sauzen en diepvriesvoedsel, heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007 meer winst geboekt. Het nettoresultaat kwam uit op 194,1 miljoen dollar, tegen 157,3 miljoen dollar een jaar eerder. Dat maakte 's werelds grootste ketchupproducent donderdag bekend.

De omzet steeg met 8,4 procent tot 2,06 miljard dollar. De verkoop werd gestuwd door een aantal nieuwe producten en hogere prijzen. Heinz kondigde in juni een omvangrijke herstructurering aan waarbij 2700 banen worden geschrapt en vijftien fabrieken worden gesloten of verkocht. Op deze wijze wil het bedrijf de komende twee jaar 355 miljoen dollar besparen.

Met deze maatregelen komt Heinz deels tegemoet aan de wensen van de miljardair en investeerder Nelson Peltz. Hij is met 5,5 procent van de aandelen de op een na grootste aandeelhouder bij Heinz. Peltz en zijn beleggingsmaatschappij Trian Group probeerden deze maand meer invloed te verkrijgen op het bedrijf door vijf zetels binnen het bestuur op te eisen. De uitslag van de stemming hierover wordt medio september bekendgemaakt.