‘De trend dat Chinezen cafetaria's overnemen, dateert van de laatste drie, vier jaar. Het hoogtepunt is inmiddels voorbij’, zegt Lin.
De Chinese snackbarhouders zijn vaak in Nederland geboren kinderen van ouders met een Chinees restaurant, die niets voelen voor het overnemen van de zaak van hun ouders.
Alternatief
Lange werktijden, de ingewikkelde kooktechnieken en de strenge regels voor drankverstrekking vormen de voornaamste redenen de zaak niet over te nemen, schrijft Het Parool.
Cafetaria's vormen voor deze groep een aantrekkelijk alternatief vanwege de lage investering, de simpelere regels en menukaart en de taal die veel minder een barrière vormt.
Veel Nederlandse cafetariahouders hebben er de laatste jaren de brui aangegeven. Sinds gokautomaten door wetswijziging verbannen zijn uit de cafetaria's, liep hun inkomen terug.
Frites met babi pangang
‘Omdat er zoveel bedrijven op de markt kwamen, was de koopprijs redelijk laag’, aldus Liping Lin. ‘Als er nu een cafetaria met een redelijke omzet te koop staat, komt daar meteen een Chinees op af.’
De Chinese opmars in de cafetaria heeft nauwelijks invloed op traditionele producten: frites, kroket, bamiblokken blijven gewoon op de kaart. Slechts een enkele Chinees durft combinaties als frites met babi pangang aan.
Zie ook: